Skip to content

Van dromen,
naar durven
en doen

30 dagen Fers

Door Sandra van Gaalen

We kennen allemaal wel de verwachtingsvolle spanning bij het openen van een cadeau. Wat zit er in, heb ik het gevraagd, is het nuttig, is het verrassend? En na het openen: de ontknoping met gevoelens van blijheid, tevredenheid of teleurstelling.

Die verwachtingsvolle spanning voel ik ook in de eerste 30 dagen bij Fers als nieuwe Directeur-bestuurder. Een organisatie die zichzelf heeft aangepast aan de veranderende omgeving met een nieuwe naam, een nieuw logo en een nieuwe ambitie. Vooral de mooie ambitie om ruimtemaker en vernieuwer te willen zijn en zo bij te dragen aan een betere versie van Fryslân, triggert mij. Zo’n ambitie waarmaken is, zoals dat in goed jargon heet, een behoorlijke uitdaging. Bovendien een uitdaging die je niet alleen aangaat, maar samen met bibliotheken en andere partijen in Fryslân die betrokken zijn bij taal, educatie en participatie. Behoorlijk complex al met al.

Een tijd geleden – nog voordat hij een managementgoeroe-achtige status kreeg – kwam Ben Tiggelaar met zijn boekje Dromen, Durven, Doen (2005). Dit gedachtegoed is naar mijn mening nog steeds bruikbaar bij veranderingen. De DROOM van Fers is helder benoemd (een mooiere versie van Fryslân, waar iedereen kan meekomen en groeien) en biedt inspiratie om dagelijks aan te werken. De DURF is er ook: een andere profilering (wijzijnFers) als ruimtemakers en vernieuwers naar de partners ondersteund met een manifest met onze zes beloftes:

1. We vergroten maatschappelijke impact
2. We maken je handen vrij
3. We weten hoe je een project laat slagen
4. We staan naast je
5. We vergroten je netwerk
6. We blijven Fers

Blijft over DOEN. Dus waarmaken wat we beloven naar onze omgeving, naar onze partners, naar de provincie, naar elkaar. Dat betekent kwaliteit leveren, anticiperen op maatschappelijke ontwikkelingen en vertalen naar ons netwerk. Het leveren van vernieuwende en gewenste producten/diensten en resultaten zichtbaar maken. En daar hoort bij: dat loslaten wat niet meer van waarde is.

Na 30 dagen Fers heb ik het cadeaupapier al een stukje losgepeuterd en krijg ik zicht op de inhoud. De echte ontknoping vraagt wat meer tijd. Maar het begin is veelbelovend. Wat heb ik al gezien?

– Enthousiaste mensen: grote betrokkenheid, meedenkers en aanpakkers
– Positieve sfeer: met aandacht voor elkaar en maakdagen om samen Fers te ontwikkelen
– Betrouwbare systemen en up-to-date kennis
– Een relevant netwerk van partners, die Fers de nieuwe rol gunnen en tegelijkertijd eisen aan de samenwerking stellen. Ik maak momenteel een ronde bij de bibliotheken en andere partners om kennis te maken en te verkennen hoe we de relatie duurzaam invulling kunnen geven
– De wil om de nieuwe rol van Fers waar te maken en daar iedere dag voor uit je bed te komen

Naar mijn idee zijn alle noodzakelijke ingrediënten er om van dromen en durven naar doen te komen. Ik kijk er naar uit om hier samen met iedereen bij Fers en onze partners aan te werken. Doen jullie mee? Ik kan niet wachten om het cadeau dat Fers heet verder uit te pakken.