Een JUS d'orange?
Door Hilda Nauta
Sinds enkele jaren werk ik als zelfstandig HR-adviseur en net voor de zomer van 2022 ben ik de (interim) collega geworden van Matty, Nienke en Simone. Hoe ik na mijn studie Theologie in de arbeidsbemiddeling ben terecht gekomen, is een verhaal op zich dus beter voor een ander moment. Belangrijker voor dit blog is dat ik na de arbeidsbemiddeling aan de slag ging als HR-adviseur en nog steeds houd van het brede werkveld van HR – geen dag is hetzelfde! Eén van de onderwerpen waar ik me momenteel mee bezighoud én jullie in dit blog in meeneem is de jaarurensystematiek.
Per 1 januari 2022 is in de branche openbare bibliotheken een jaarurensystematiek (JUS) geïntroduceerd. Wat is een JUS eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen van zo’n systematiek? Het stappenplan van de JUS begint met deze vragen: past het bij (een deel van) je organisatie, wat is het doel en wat levert het op?
JUS in het kort
In grote lijnen komt het erop neer dat je gaat werken met een 12 maanden rooster, in dit verband een referteperiode genoemd. Deze kan op elk moment in het kalenderjaar beginnen, bijvoorbeeld aan de start van het schooljaar of theaterseizoen. In plaats van een aantal uren per week, spreek je een aantal uren per jaar af met iedere werknemer. Hierin neem je dus op: het gemiddelde aantal feestdagen, de vakantie-uren enzovoort. Zo ontstaat de individuele netto jaarurennorm.
Heb je werk waarbij je de ene week 10 uren werkt en de andere week 50? Of welke fluctuatie dan ook over een periode van 12 maanden? Door hier afspraken over te maken in combinatie met de JUS, weet je waar je aan toe bent met je ingeplande uren. Dat betekent dus ook dat je je privézaken daar makkelijker op af kan stemmen. Is juni een rustige maand met weinig geplande uren? Dan kun je nu al uitjes plannen omdat je vooraf weet dat je meer privétijd hebt. En een ander voordeel is dat je wel elke maand hetzelfde salaris krijgt, gebaseerd op het gemiddelde aantal uren dat je werkt in de referteperiode (hetzelfde salaris als voor invoering van de JUS).
Iets voor jouw bedrijf?
Het klinkt als een goede optie voor werk dat in twaalf maanden een min of meer voorspelbaar karakter heeft. Mooie voorbeelden zijn bijvoorbeeld financiële afdelingen die in de eerste maanden van het kalenderjaar altijd heel druk zijn met jaarrekeningen en scholen die in de zomermaanden dicht zijn. Er komt echter wel aardig wat administratie bij kijken. Zeker als er wordt afgeweken van het afgesproken rooster door bijvoorbeeld ziekte. Of als de werkelijkheid iets minder voorspelbaar blijkt dan bij het vastleggen van het jaarrooster werd gedacht. Daarom wordt aangeraden om met een pilot te beginnen voor een afdeling, vestiging of enkele specifieke functies. Dan leer je door te doen, kun je alles wat beter overzien en indien nodig dingen sneller aanpassen.
Tot zover een uitleg van de JUS en een aantal tips en tricks. Ik denk uiteraard graag met je mee als je stappen wilt gaan maken in de urenregistratie met een JUS of andere systematiek. Natuurlijk kun je mij ook vragen voor andere HR zaken, want zoals ik al zei ben ik dol op het brede HR werkveld! 😊
Neem contact met mij op!
Krista Hooghiemstra
Adviseur HR
058 284 77 72 / 06 81 97 02 63
krista@fers.nl