Skip to content

Blikverruimer Lancering Fries Leesoffensief // 23 februari 2023

Op 23 februari organiseren we de eerste Blikverruimer van 2023. Dit keer een speciale Blikverruimer waarin we het Fries Leesoffensief lanceren!

Mensen (en vooral jongeren) hebben steeds minder plezier in lezen. Omdat ze gewend zijn aan kortere teksten, ze niet goed kúnnen lezen, geen tijd hebben of omdat ze er weinig affiniteit mee hebben. En dat is zonde, want lezen laat mens en maatschappij groeien. Laaggeletterdheid is van grote invloed op de brede welvaart en het welzijn van inwoners van Fryslân. Fryslân staat nu in de top 3 van provincies met het hoogste aantal laaggeletterden.

Daarom starten we in Fryslân het Fries Leesoffensief. Dit Leesoffensief geeft een boost aan het collectieve leesplezier en zet leesbevordering structureel op de agenda.

In deze Blikverruimer nemen we je mee in waar precies het probleem ligt, wat het belang is voor de (Friese) samenleving en vertellen we meer over de ambitie en plannen van het Fries Leesoffensief.

Programma
Tijdens de Blikverruimersessie gaan we in gesprek met commissaris van de Koning Arno Brok, Sandra van Gaalen, Gerlien van Dalen en coalitiepartners Rixt Heegsma, Ernst Bruinsma en Hans Greidanus.

Sandra van Gaalen //  
Sandra is bestuurder van Fers. Zij vertelt waarom Fers deze Blikverruimer organiseert en wat de aanleiding is van het Fries Leesoffensief.

Commissaris van de Koning Arno Brok //  
De commissaris van de Koning is voorzitter van de Raad van Inspiratie. Hij vertelt over het belang van een geletterd Fryslân en de rol van de provincie in het Fries Leesoffensief.

Gerlien van Dalen //  
Gerlien is directeur van Stichting Lezen. Zij vertelt meer over het probleem, de urgentie en de situatie in Fryslân.

Rixt Heegsma, Ernst Bruinsma en Hans Greidanus //  
Rixt (namens de Friese bibliotheken), Ernst (City of Literature) en Hans (PCBO) zijn coalitiepartners binnen het Fries Leesoffensief. Zij vertellen waarom ze meedoen aan het Leesoffensief en wat hun plannen zijn.

Datum en tijd
23 februari van 14.30 tot 16.00 uur.

Locatie
Digitaal – uitgezonden vanuit onze Fers-studio. Meld je aan en we zorgen dat je half februari de link naar de Blikverruimer ontvangt!