Skip to content

Fietsstroken
en salarispaden

Door Gertjan Pars

Nadat ik begin december had toegezegd om dit blog te schrijven, ging ik snel weer aan het werk. Van december tot april is het bij de salarisadministratie namelijk hartstikke druk. Deze maand waren we vooral druk met het testen van de nieuwe inrichting in AFAS. Door deze vernieuwde inrichting hoeven we in de toekomst minder vaak handmatig bedragen aan te passen. Als een medewerker bijvoorbeeld per de 11e van de maand uit dienst gaat, rekende de salarissoftware met een bedrag van een hele maand en moesten wij dit dus altijd handmatig aanpassen.

Ook de regeling woon-werkverkeer is best wel complex doordat veel mensen niet standaard in één bibliotheek werken, maar van hot naar her vliegen. Als ze dan ook nog eens meedoen met de uitruilregeling, zou je bijna een collega zoeken om bij uit te huilen. Door deze uitruilregeling ruil je een brutobedrag, zoals de eindejaarsuitkering, met de vergoeding voor het woon-werkverkeer. Deze laatste is onbelast, terwijl je over de eindejaarsuitkering al snel 36,65% belasting betaalt, veelal nog meer. Zelf woon ik op 7,3 kilometer van het werk en doe ik ook mee. Mijn voordeel is zo’n € 200,- op jaarbasis.

Zoals je leest moet er van alles berekend worden. Dit is één van de magische formules die daarvoor in AFAS wordt gebruikt:

IF([E] = WAAR ; IF(PRORATAFACTOR([X])>PRORATAFACTOR([Y]);( (IF( [X] < [H] ; 0 ; MIN( [G] – [H]; [X] – [H] ) )* [I] * [Y] * 2 * ([K] / [L]) * ( [V] / [W] ) * PRORATAFACTOR([Y]) )+ (IF( [X] < [H] ; 0 ; MIN( [G] – [H]; [X] – [H] ) )* [I] * [J] * 2 * ([K] / [L]) * ( [V] / [W] ) * ( PRORATAFACTOR([X]) – PRORATAFACTOR([Y])))+ (IF( [D] < [H] ; 0 ; MIN( [G] – [H]; [D] – [H] ) )* [I] * [J] * 2 * ([K] / [L]) * ( [V] / [W] ) * PRORATAFACTOR([D]) ) );( (IF( [X] < [H] ; 0 ; MIN( [G] – [H]; [X] – [H] ) )* [I] * [Y] * 2 * ([K] / [L]) * ( [V] / [W] ) * PRORATAFACTOR([X]) )+ (IF( [D] < [H] ; 0 ; MIN( [G] – [H]; [D] – [H] ) )* [I] * [Y] * 2 * ([K] / [L]) * ( [V] / [W] ) * ( PRORATAFACTOR([Y]) – PRORATAFACTOR([X])))+(IF( [D] < [H] ; 0 ; MIN( [G] – [H]; [D] – [H] ) )* [I] * [J] * 2 * ([K] / [L]) * ( [V] / [W] ) * PRORATAFACTOR([J]) ) ) ) ; 0 )

Kun jij er nog (letter)soep van maken? 😉

Na de nodige controles en de aanlevering van uren en salarisbedragen aan het pensioenfonds, sluiten we 2019 af en wordt het tijd voor een nieuw jaar. De belastingdienst stellen we elke maand al op de hoogte van een groot aantal zaken door de loonaangifte, dus de jaaropgaven zouden nog wel even kunnen wachten in mijn beleving. Toch zijn er altijd een paar liefhebbers die hier al reikhalzend naar uitkijken.

Nieuwe regelgeving vereist aan het begin van het jaar altijd de nodige actie. Op de salarisadministratie zal ik samen met mijn collega’s Henny, Harry en Chris op dit gebied de nodige noten gaan kraken. Vooral in 2020 omdat de premie voor de Werkloosheidswet (WW) anders wordt. Als medewerker zal je hier weinig van merken. De premie voor de compensatie van het 3e WW- jaar van SPAWWpremie gaat van 0,3% naar 0,4%. In het verleden kon je maximaal 3 jaar opbouwen aan WW-rechten, een paar jaar geleden ging dat terug naar 2 jaar en dit loopt dan via het UWV. Dit derde jaar is wel weer gerepareerd voor de werknemers, maar het UWV wil hier niks mee te maken hebben. Daarom is er weer een nieuw instantie genaamd SPAWW opgericht, waarvoor alleen de medewerkers de premie betalen.

Het ziet er in 2020 trouwens goed uit voor de meeste salarisstroken, er blijft netto meer over en dan gaat het over tientallen euro’s, doordat de belastingtarieven behoorlijk lager worden. De cao-verhoging van 3% in de bibliotheeksector zit er in eerste instantie niet in per 1 januari, er moet nog flink worden onderhandeld door de clubs van werkgevers en werknemers. Goed nieuws voor onze partners in Zorg & Welzijn, ze moeten even wachten tot juli maar krijgen er dan wel 3,25% bij. De pensioenpremies voor 2020 zijn nog niet bekend, maar lang gaat het niet duren voordat het op de website van Pensioenfonds Openbare Bibliotheken staat.

In februari kunnen we dan even op adem komen zou je denken, maar niks is minder waar. Voor de jaarrekening moeten allerlei zaken opgehoest worden zodat de accountants alles kunnen controleren en een duimpje omhoog kunnen geven. In de praktijk fietsen er daarnaast ook altijd nog andere werkzaamheden tussendoor. Nu hou ik wel van fietsen. Ik maak graag het dagelijkse fietstochtje naar Fers en vice versa. En als je gewoon iedere dag doorfietst, wordt het vanzelf weer april! Eerst maar eens kerst vieren!

Collega Chris en ik zijn er in ieder geval klaar voor: zie kerstfoto.

Gepubliceerd op 20 december 2019