Skip to content

Improvisatie als metafoor voor intentie

Improvisatie als metafoor voor intentie

Door Gerrit Huizenga

Al vele jaren ga ik op dinsdagavond naar een podium-workshop ‘improviseren in de muziek’. Het is een internationaal podium en van te voren weet je nooit wie er zijn. Op het podium mag niet overlegd worden, dus is het ook onbekend hoe alles zich zal gaan ontwikkelen. Je bent volledig aangewezen op je eigen beperkingen, intuïtie en intentie. Vaak word ik uitgenodigd om iets op te zetten op het podium (zonder mondeling overleg). Het aanvankelijke plan krijgt meestal in het begin al een verrassende wending en verschaft zo weer nieuwe inzichten. Het betekent ad hoc je plan bijstellen, alles te laten gebeuren en bij te sturen. Er wordt niet gewerkt met goed of fout, maar op basis van intentie, expressie en overtuiging. Het is zelfs zo dat het publiek ook niet komt voor goed of fout, maar voor de expressie en vooral het ontwikkelingsspel. Intentie is één van de kernwoorden voor het slagen van de performance. Wanneer de intentie niet wederzijds is, zal er weinig ontstaan.

In het dagelijks leven is deze vorm enigszins te vergelijken met de verkeersregeling ‘shared space’. Op een kruising van wegen worden geen verkeerslichten, borden of pijlen gebruikt en toch zal iedereen zijn/haar weg zoeken/vinden. In de handel kan het woord ‘intentie’ gebruikt worden in combinatie met het woord ‘gunnen’.

En dan nu de vraag: wat heeft dit te maken met het werk bij Fers?

Het woord intentie kom je op het gebied van bijvoorbeeld kennis delen, vergaderen en logistieke deadlines heel vaak tegen. Bij het team logistiek, waar ik werk als planner, hebben wij de intentie om alle deadlines voor die dag te halen. Dit kan door zeer regelmatig te improviseren en snelle keuzes te maken. Natuurlijk doen wij dit samen met onze klanten, zodat dit de totale dienstverlening ten goede komt. Het gaat om denken in oplossingen en niet in problemen. Sinds 3 jaar zijn wij dan ook bij het team logistiek veranderd. We werken op basis van onze vaste deskundigheid én ontwikkelen een collectieve verantwoordelijkheid voor het gezamenlijk afronden van de dagelijkse deadlines. Denk hierbij aan het samen tijdig aanleveren van reserveringen, nieuwe boeken en het afronden van routes voor de volgende dag. Dit werkt goed en is iets waar we voortdurend aan bijschaven. Zowel bij vergaderen als bij kennis-delen is er zeker ook de intentie nodig om open te staan voor elkaar en te kunnen improviseren in oplossingen. Bij het delen van de kennis is het handig dat je het gevoel hebt dat er een wederzijdse intentie is en dat de gever ook kan ontvangen (en andersom).

Zo zorgen we er bij Fers met elkaar voor dat er iedere dag muziek zit in de samenwerking!