Leesplezier op bestelling
Door Els van Elden en Alie Douma
Leesplezier is ontzettend belangrijk voor de Friese bibliotheken.
Want van boeken krijg je nooit genoeg! Hoe wordt de collectie in Friesland eigenlijk samengesteld? Het Centraal Collectioneren Team (CCT) komt iedere dinsdag bij Fers bijeen om gezamenlijk te werken aan de Friese collectie. Met plezier vertellen wij hier in dit blog meer over.
Boeken, budget en bananenbrood
Het CCT bestaat uit zeven medewerkers afkomstig uit verschillende bibliotheken in Friesland. Op provinciaal niveau wordt namelijk samengewerkt bij de collectievorming. Het grote voordeel is dat de taken verdeeld worden over een aantal specialisten: selecteurs romans en informatief voor volwassenen, verhalende- en informatieve boeken voor de jeugd, dvd’s en muziek. De onderlinge afstemming van de collecties van de verschillende bibliotheken is zo veel beter.
Zelf veel lezen en om je heen kijken is natuurlijk een manier om te weten wat er actueel en interessant is voor bibliotheekleden. We kijken ook naar de catalogus en de lijst met gereserveerde boeken. Die geven een goede indicatie of een bepaalde titel bijbesteld moet worden. We bestellen zowel nieuwe (actuele) boeken als boeken die in het zogenoemde weekaanbod van NBDBiblion zitten. De boeken van het weekaanbod zijn al door recensenten beoordeeld en beschreven. Actueel is wat duurder en daarom mogen we er niet te veel kopen. De hele dag nemen we minibeslissingen over de volgende vragen: heeft de bibliotheek voldoende ruimte (budget), wordt deze klassieker nog wel gelezen of heb ik toch liever een nieuwe titel, hoeveel is voldoende voor Friesland en hoe worden de eerdere boeken van deze schrijver gelezen? Onze coördinator Margreet Olthof komt gedurende de dag altijd even binnen en dan hebben we een kort overleg. Soms neemt ze bananenbrood mee en dan duurt zo’n overleg om heel eerlijk te zijn wel wat langer.
De jeugdcollectie
Wij zijn beiden verantwoordelijk voor een deel van de jeugdcollectie. We bestellen zowel jeugdboeken voor de bibliotheken als voor scholen in de provincie en voor specifieke collecties zoals Lês en Read: Engelse en Friese boeken die geleend worden door basisscholen (wisselcollecties).
Alie koopt verhalende boeken in voor kinderen tot en met 12 jaar. Boeken voor baby’s, peuters en kleuters, eerste leesboekjes en leesboeken. We willen graag boeken kopen met kwaliteit én boeken die graag gelezen worden. De uitleenfrequentie weegt namelijk zwaar mee in de overwegingen een boek (opnieuw) aan te schaffen. De uitgever is ook een goede indicatie van de kwaliteit van het boek, zoals Lemniscaat, Querido, Kluitman, Zwijsen en Leopold. Er zijn eveneens veel goede schrijvers, ook in onze eigen provincie. Zo fijn dat Lida Dykstra kinderboekenambassadeur in Fryslân is geworden! Onlangs is haar nieuwste boek Sipke gaat zeilen / Sipke sil sile uitgekomen: een Gouden boekje. Ik (Alie) groeide zelf op met dit soort boekjes. Zo werd De drie beertjes zo vaak voorgelezen dat ik het uit mijn hoofd kende!
Els neemt het aankopen van de C-fictie voor 12+ en D-fictie voor 15+, de AJ informatief tot en met 8 jaar en J- informatief tot en met 12 jaar voor haar rekening. Ook doet zij de aanschaf van jeugdfilms met enorm veel plezier. Het is erg leuk om het nieuwe aanbod te bekijken en er met de collega’s over te hebben wat gewenst is en wat niet hoeft. Ik (Els) werk bij de Bibliotheek Noord Fryslân in de frontoffice en geniet er enorm van om daar alle nieuwe aanwinsten langs te zien komen.
Een boek voor ieder kind
Zoveel kinderen, zoveel smaken: het streven bij de aanschaf is dat alle kinderen aan hun trekken kunnen komen. Bij de inkoop houden we rekening met de verschillende doelgroepen. Zo kopen we meer toegankelijke boeken in voor kinderen die moeite hebben met lezen. Deze zijn in de bibliotheek te vinden bij het Makkelijk Lezen Plein (MLP). Ook worden populaire serieboeken ruim ingekocht, zoals Het leven van een loser, Dagboek van een Muts, De waanzinnige boomhut en de boeken van Geronimo en Thea Stilton. Graphic novels voor kinderen doen het ook uitstekend. Zo zie je door de jaren heen steeds nieuwe trends. Wie herinnert zich nog de Kipppenvel reeks van R.L. Stine?
We willen kinderen vooral heel veel leesplezier meegeven en hun groei als mens in deze wereld stimuleren. Verhalen als Ademloos van Gerard van Gemert of Niemandsjongen van Katherine Marsh, beiden over een Syrische vluchtelingenjongen, kweken begrip voor een andere situatie. Deze boeken doen een beroep op het inlevingsvermogen van kinderen. Het zijn boeken waardoor een kind kan groeien, ze verdienen aandacht en zijn daarom in de bibliotheek te vinden.