Skip to content

Mark maakt ‘t mee

Door Mark van der Steen

Je kunt dingen meemaken, maar heb je ooit overwogen er je werk van te maken? Kun je snel verbanden zien als mensen je vertellen over uitdagingen? Doorzie je processen makkelijk?

Dit zijn de dingen die ik leerde als grafisch vormgever: woorden omzetten in beeld en het visualiseren van informatie, want dat is de snelste en effectiefste manier om informatie over te brengen. Ik werkte al jaren bij Fers als grafisch ontwerper toen ik merkte dat ik die vaardigheden ook in andere vormen kon toepassen. Ik was gewend ‘in beeld’ te komen aan het einde van een traject, maar dan was er vaak al een creatief proces geweest. Ik merkte dat ik graag eerder betrokken wilde worden, om ook daar een bijdrage te kunnen leveren.

Doorontwikkeling projectwerkwijze
Ik had geluk want mijn wens ontstond rond dezelfde tijd dat ons team de projectwerkwijze onder de loep ging nemen. We hebben daarin samengewerkt met een externe partij die ons hielp bij het ontwikkelen van een werkwijze die leidt naar meer impact. Die werkwijze hebben we ontwikkeld aan de hand van effectieve en leuke werkvormen en dat gaf energie. We ontwikkelden een werkwijze waar we een project in verschillende fases aanpakken, gebaseerd op design thinking, afgestemd op de eindgebruiker. Want daar doe je het tenslotte voor. De stappen van dit proces lijken ontzettend op de stappen in het maken van een (grafisch) ontwerp. Dus bij die manier van denken voelde ik mij meteen als een vis in het water.

Van klassiek naar actief
We kiezen nu altijd een werkvorm die bij het vraagstuk past. We merken dat de energie vaak niet zit in de ‘klassieke vergadering’, dus wij gaan regelmatig staan, wisselen van ruimte of splitsen ons op in verschillende ruimtes om later weer bij elkaar komen. Soms werkt een brainstorm het beste en soms heb je een mailstorm nodig. Wat voor ons in ieder geval nieuw is, is dat we iemand aanwijzen die het proces begeleidt (een facilitator), zodat de rest van de groep helemaal op kan gaan in de inhoud.

Deze manier van werken bevalt ons erg goed. Een mooi voorbeeld is de maakdag. Die hebben we in het leven geroepen om buiten de waan van de dag aan vragen te kunnen werken. Tijdens een maakdag kijken we met verschillende collega’s naar een vraagstuk en verkennen meerdere oplossingsrichtingen en invalshoeken. Dat klinkt actief en dat is het ook.

Meemaken
Ik heb er inmiddels mijn werk van mogen maken om in een vroeg stadium bij projecten aan te haken, om daarin de boel te versnellen, verder te brengen of een andere kijk erop te bewerkstelligen. Ik ben heel blij dat ik op dit moment een voor mij prachtige functie mag invullen, waarbij echt allerlei vraagstukken voorbij komen waar ik over mee mag denken. Waar een ander heel erg van de inhoud is en er (te) dicht op zit, kan ik juist helpen uitzoomen zodat je samen weer verder kan. Ik merk dat mijn achtergrond als grafisch ontwerper ontzettend helpt om aan te geven hoe ik er tegenaan kijk. We brengen een probleem vaak letterlijk in kaart. Ik ben heel blij met de rol die ik heb gekregen en met mijn leuke collega’s bij Fers.

Gepubliceerd op 24 juni 2021