Skip to content

Meer herrie in de bieb!

Door: Wai-See Choo

Voordat ik bij Fers kwam werken, was ik 6 jaar lang docent levensbeschouwing binnen het voortgezet onderwijs. Wat ik het allerleukst vind aan mijn tijd in het onderwijs? Het werken met jongeren! Of het nou vmbo-leerlingen zijn, havisten of vwo’ers… Jongeren zijn lekker gek, dynamisch, wild en anders. Ze zeggen wat ze denken en wat in ze opkomt. Soms zelfs heel efficiënt!

Dat gaat van: ‘Mevrouw, u heeft uw shirt verkeerd om aan.’ Tot: ‘Als ik nou ook een boterham voor u smeer, mag ik dan nu mijn boterham opeten?’ Of: ‘Ik weet wel waar de afwezige leerlingen zijn hoor, maar het gaat echt sneller als ik even door het raam naar buiten kan i.p.v. door de deur. Anders gaat dat alleen maar ten koste van uw lestijd.’ En deze is ook classic: ‘U geeft wel een heel genuanceerd vak, daar begrijp ik niks van hoor.’

Mijn hart ging hiervan alleen maar sneller kloppen. Al hun meningen en het geluid en rumoer dat hen omringt. Ik ben dol op al het lawaai dat zij met zich meebrengen! Met als kers op de taart een klas vol leerlingen met verschillende achtergronden. Voor mijn vak was dat helemaal fantastisch! Ook omdat ik zelf opgroeide met verschillende culturen en veel later pas inzag hoe mooi dat kan zijn en ook uit eigen ervaringen voorbeelden kon geven in mijn lessen. 

Hart voor de zaak
Ik had niet durven dromen dat mijn enthousiasme over het werken met jongeren een plek kon krijgen buiten het klaslokaal. Het kan: bij Fers! Ik ben nu als Adviseur jeugd en educatie weliswaar verbonden met het onderwijs, maar dan zonder de minder leuke dingen binnen het onderwijs. Voor mij waren dat het aantal klassen dat je onder je hoede hebt als je een klas maar een uur in de week ziet en de daarbij behorende administratie en vergaderingen. Maar nu nog altijd dichtbij die doelgroep die mij zo aan het hart gaat. Daar word ik blij van! Samen met hen mooie dingen maken die bijdragen aan een verantwoorde plezierige samenleving. Een wereld waar we niet naast, maar echt met elkaar leven!

Het is wat mij betreft, zoals je vast al in de gaten hebt, geweldig om met deze doelgroep te mogen werken. Ontdekken waar ze van ‘aan’ gaan, wat belangrijk voor hen is en waar ze enthousiast van worden, dat vind ik erg mooi, maar dat kan ook bijzonder lastig zijn. Het is echter zo ontwapend! Het aanwakkeren van ontluikende interesses van jongeren en daarin meegenomen worden. Dat was voor mij in het onderwijs elke keer weer een enorme verrassing en tevens cadeautje om daar een deel van te mogen zijn.

Samen op verkenning
Bij Fers zal ik gaan verkennen welke vragen en behoeften er liggen bij de bibliotheken voor wat betreft jongeren. Zo kunnen we daadwerkelijk gaan samenwerken met deze prachtige doelgroep. Ik word heel blij van onderzoek doen naar manieren om deze doelgroep nog meer bij de bibliotheek te betrekken. Ik breng in kaart wat er al in het land gebeurt voor jongeren en wat de ervaringen zijn. Wat werkt wel en wat werkt niet? Nu ik bij Fers actief ben, ontdek ik dat bibliotheken werkelijk zoveel meer zijn dan boeken. Wat de bibliotheek betekent voor de samenleving én hoeveel ontzettend gepassioneerde mensen zich hiervoor inzetten.

Graag nodig ik de collega’s binnen (en buiten!) het Friese bibliotheken netwerk uit om met mij samen te verkennen, na te denken, te sparren en toffe projecten en plannen uit te zetten voor de toekomst. Laten we vooral mét jongeren bouwen aan mooie zinvolle initiatieven. Het liefst met een boel herrie!