Skip to content

Blog

Nieuwe tijden

Nieuwe tijden

Door Margreet Olthof

Al zo lang ik mij kan herinneren, schrijf ik boekjes vol over alles wat me bezighoudt. Dat was eerst nog school en logeerpartijen, later werd het meer ‘van me afschrijven’ en vooral heel veel hersenspinsels. Twee jaren geleden ben ik dat online gaan doen, maar het had te weinig richting. Op 23 mei 2019 werden we dan echt Fers. Diezelfde dag werd er een nieuwe website gelanceerd en het idee geopperd ook blogs te schrijven. Dit was de ingang waar ik op zat te wachten. Het kader ‘schrijf over je werk’ is misschien precies wat ik nodig heb.

Dus nu is het zover en dat vind ik toch wel erg spannend. Want echt serieus op de website van je werkgever publiceren zodat iedereen kan lezen wat ik denk en hoe ik dat denk. Poe. Een voordeel is dat ik nog zoekende ben en daar dus over kan schrijven. Wat mij bijvoorbeeld als eerste opviel in ‘bibliotheekland’ zijn alle afkortingen en het gebruik van voornamen. Ik heb een lijst gemaakt met veelvoorkomende afkortingen waarvan ik gaandeweg de betekenis heb geleerd. Wat voornamen betreft, ik vind dat informele ontzettend prettig! Een voornaam is alleen zoveel meer dan een manier om iemand aan te spreken. Zit je in een overleg: “Als Henk met Harm dan… (andere persoon valt in) oh ja, dan kan Emiel even bellen met… (derde persoon) ja zo doen we dat!”. En iedereen behalve de nieuweling weet wat er geregeld gaat worden want deze mensen vertegenwoordigen een (deel van het) vakgebied dus als die gaan samenwerken, weten we wat er ongeveer uit gaat komen.

Hoe ik hier zo verzeild ben geraakt? Ik solliciteerde omdat ik mezelf nergens anders zag werken. Na ruim een jaar in de ziektewet waren er twee dingen waar ik blij van werd: honden en boeken. De optie hondenpensionhouder viel vrij snel af omdat ik geboren ben voor een kantoorbaan. Ik dacht, hier zit ik in ieder geval in de goede (boek)hoek. Wat begon als een re-integratietraject eindigde in een echte baan bij Fers als adviseur en coördinator collectie. Ik ondersteun/adviseer de vijf Friese bibliotheekorganisaties bij het (centraal) collectioneren, op basis van data, analyse en onderzoek.

Inmiddels ben ik (ruim) een half jaar officieel in dienst bij Fers. Soms is er stress, er is altijd ruimte voor verbetering, beslissingen veranderen – kortom, het is net werk. En dan bedoel ik, werk zoals ik het kende. Bij de commerciëlen dus. Overal werken mensen en die hebben in grote lijnen toch de neiging om dezelfde trekjes te vertonen. Voor mij is er in ieder geval één groot verschil. Waar doe je het voor? Ik kan op duizend-en-één werkplekken analyses maken. Het verschil is dat ik warm word van het doel waarvoor ik het doe: zodat bibliotheken mensen kunnen helpen een betere versie van zichzelf te worden. Met boeken natuurlijk (en oké, oké, ook met de dingen die al mijn collega’s doen).