Skip to content

Friese kampioen bekend

Melle Talsma is de Friese voorleeskampioen van 2021

Melle Talsma van It Iepen Finster uit Achlum heeft op 11 mei de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd in Fryslân gewonnen. Ondanks de huidige beperkingen kon de Friese finale toch live én coronaproof plaatsvinden. Het publiek kon via een livestream meejuichen met de 14 finalisten en zaten op het puntje van hun bureaustoel. Het was een feestje!

“Kunstenaar in het voorlezen
Winnaar Melle las een fragment voor uit het boek ‘Papa Bandiet’ van David Walliams. Jurylid Loes Meijer (Logopediste en voorleescoach) zei het volgende tegen hem: “Je hebt een prachtig accent, heel knap  hoe je een theezakje op 20 manieren beschreven hebt, je bent een kunstenaar in het voorlezen. Je hebt een goede stem, mooie tempowisselingen, ik zat er helemaal in en heb erg gelachen, je hebt de humor te pakken en volgens mij ga jij het heel goed doen tijdens de landelijke finale.” Juryleden Harmen Akerboom (beleidsambtenaar bij de Provinsje Fryslân) en Liedeke Pol (allereerste winnares van de provinciale en de landelijke finale) waren het hier unaniem mee eens. De tweede prijs ging naar Mieke van der Linde van OBS de Aventurijn uit Munnekeburen en de derde prijs was voor Hidde de Haas van CBS Klaver Fjouwer uit Oudega (SW).

Op naar de landelijke titel
Provinciaal voorleeskampioen worden is heel bijzonder. Hiervoor nam Melle het in totaal op tegen maar liefst 173 kinderen uit de provincie. Eerst op school, daarna in de regiorondes die vanwege de coronamaatregelen digitaal plaatsvonden en vervolgens tijdens de provinciale finale. Op 26 mei gaat Melle de provincie Fryslân vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd in Utrecht. De uiteindelijke winnaar mag zich een jaar lang ‘De Nationale Voorleeskampioen 2021’ noemen én kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum.

De Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd wordt dit jaar voor de 28ste keer gehouden en is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken. Fers organiseert de provinciale finale. De betrokken organisaties willen met de wedstrijd aan een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is.  Meer informatie over De Nationale Voorleeswedstrijd vind je op de website.