Skip to content

LêsNo 2022
van start

Deze week gaan zo’n 3650 leerlingen los met het prachtige leesbevorderingsproject Lês No! Tijdens de editie van 2022 staan het boek ‘Skuldich’ en de vlog-detective ‘Jennifer stript’ centraal.

Boek ‘Skuldich’ 
Het boek ‘Skuldich’ van Jennifer de Vries (ghostwriter Caja Cazemier) vertelt het verhaal van Dipika. Ze woont op het platteland van Tamil Nadu, Zuid-India. Als meisje van 16 jaar moet zij al werken in de kledingindustrie. Ze maakt lange dagen en er wordt veel misbruik van haar en alle andere vrouwen die er werken gemaakt. Wie komt voor hun op? Dan ontmoet ze Kumar en als er op een dag wat ergs gebeurt, vlucht ze naar hem. Kumar’s zus en haar vriendinnen zijn diep onder de indruk van Dipika’s verhaal. Iedereen die kleren koopt, moet weten van de slechte werkomstandigheden. Met hulp van Kumar komen ze in actie. Zo verandert Dipika van textielarbeidster in een hackster. Kan ze de westerse wereld wakker schudden? En hoe ver kan ze gaan?

Detective-vlog ‘Jennifer Stript’
Jennifer de Vries (bekend van Jennifer to the Max) komt met een nieuwe vlog over mode en kleren. Ze is succesvol, maar dan wordt ze gehackt en gechanteerd met haar eigen naaktbeelden.. Om zichzelf te beschermen besluit ze de specifieke opdrachten van de hacker uit te voeren. Zo wordt stukje bij beetje duidelijk dat Jennifer voor de hacker een middel is om de zieke kledingindustrie te ontmaskeren. Ze komt er achter dat mode-influencers medeverantwoordelijk zijn voor het grootschalige misbruik van arbeiders en milieuvervuiling. ‘Jennifer Stript’ is een transmediale vlog waarin het verlangen naar online succes leidt tot het onthullen van offline drama. Lukt het Jennifer om haar volgers een alternatief te bieden voor de producten van de ‘foute’ mode-industrie en ook nog om te gaan met de druk die de zoektocht met zich mee brengt?

Gepubliceerd op 11 januari 2022