Skip to content

Voorleeskampioen provincie Fryslân bekend!

Lianne Sonneveld is voorleeskampioen van de provincie Fryslân!

Lianne Sonneveld van CBS Julianaschool uit Kollum heeft op 10 mei 2022 de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. Op 25 mei aanstaande gaat Lianne de provincie Fryslân vertegenwoordigen tijdens de feestelijke landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd in Utrecht. Als Lianne wint mag zij zich een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen en Kinderdirecteur 2022 van het Kinderboekenmuseum noemen.

Provinciaal voorleeskampioen word je niet zomaar. Lianne heeft het in de voorrondes moeten opnemen tegen maar liefst 182 kinderen uit de provincie. Eerst op school, daarna in de lokale en regionale finales in de Bibliotheek en vervolgens tijdens de provinciale finale. De jury zei over Lianne, die voorlas uit het boek “Blauwe plekken’ van Anke de Vries: “Ze las heel natuurlijk voor, een sterke verhaalbeleving, ze nam ons helemaal mee in het verhaal en het publiek was muisstil”.

Janneke Straatsma van Fers, die de provinciale finale organiseerde, hoopt net als Lianne dat zij op 25 mei tot nieuwe Nationale Voorleeskampioen wordt gekroond. Als de beker naar Fryslân komt is dat een hele eer: de provincie levert de beste voorlezer van Nederland die ook nog een jaar lang kinderdirecteur wordt van het Kinderboekenmuseum. In het 29-jarige bestaan van De Nationale Voorleeswedstrijd heeft 3x een kandidaat uit Fryslân de landelijke titel gewonnen. De allereerste winnares, Liedeke Pol, zat deze keer ook in de jury en zij las in 1994 ook voor uit “Blauwe plekken”!

Op 25 mei neemt de kampioen uit Fryslân het dus op tegen de voorleeskampioenen uit de elf overige provincies. De jury bestaat dit jaar onder anderen uit de Kinderboekenambassadeur en Annabelle Zandbergen (presentator Jeugdjournaal). De finale wordt gepresenteerd door comedian en presentator Edson da Graça.

De Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingscampagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met de wedstrijd een breed publiek laten zien dat (voor)lezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. Meer informatie vind je hier.

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon BV.