Skip to content

Data Detox

'kuur' om grip te krijgen op je digitale privacy

Programmalijnen

• Participatie en zelfredzaamheid

• Persoonlijke ontwikkeling

Partners

Friese bibliotheken, Tactical Technology en GGD

Facts

• Oorspronkelijk ontwikkeld door Tactical Technology uit Berlijn en vertaald en geactualiseerd door het Friese Bibliotheken Netwerk

• De Data Detox Kit vormt samen met de tentoonstelling Glass Room Experience een krachtig geheel

Impact

De Friese bibliotheken helpen inwoners van Friesland om zelf weer grip te krijgen op hun digitale privacy.

Data Detox Kit

Samen met de Friese bibliotheken heeft Fers de Data Detox Kit naar Fryslân gehaald en doorontwikkeld. Omdat we willen dat alle inwoners van Fryslân grip kunnen krijgen op hun digitale privacy en daarmee hun digitale geletterdheid ontwikkelen.

Met de Data Detox Kit volg je een achtdaagse ‘kuur’, waarbij je elke dag een onderdeel van je digitale persoonlijkheid behandelt. Het gaat hierbij niet om het minder gebruik van bijvoorbeeld smartphone of sociale media, maar juist over het bewuster gebruik maken ervan. De Data Detox Kit is oorspronkelijk ontwikkeld door Tactical Technology uit Berlijn. De Kit is zowel in een papieren als een online versie beschikbaar. Op de website Data-detox.nl kan de ‘kuur’ doorlopen worden.

Ook Suksawat volgde de 8-daagse kuur. Lees hier hun verslag.

Data Detox Game

De waarde van Data Detox wordt ook buiten Fryslân gezien en daarom zijn we door de Koninklijke Bibliotheek gevraagd om, in het kader van de week van de Mediawijsheid, een game te ontwikkelen. Samen met 8D Games uit Leeuwarden zijn we op het moment dus hard aan het werk aan een heuse Data Detox game! In de week van de Mediawijsheid (8 – 15 november 2019), kunnen jongeren de game spelen en zo op een leuke en interactieve manier hun digitale kennis vergroten.

Meer weten?

Jeroen de Boer

Adviseur Innovatie

058 284 77 43 / 06 10 89 83 58

jeroen@fers.nl
Jeroen de Boer