Skip to content

Leen een Fries

Verhalen delen in kleine ontmoetingen

Programmalijnen

• Persoonlijke ontwikkeling

Partners

Friese bibliotheken en LF2018

Facts

• Hoge beoordelingen met gemiddeld 4,5 van de 5 sterren

• Uitleningen van over de hele wereld

• Een artikel over Leen een Fries in ‘the Guardian’

• Interesse in landelijke opschaling

Impact

• Een community van 600 gebruikers

Leen een Fries

In samenwerking met de Friese bibliotheken ontwikkelden wij Leen een Fries. Een project in het kader van LF2018 waarbij je geen boeken leent, maar mensen!

Wat we willen bereiken met Leen een Fries
Er zijn zulke mooie verhalen, talenten, ervaringen, kennis en mensen in Fryslân. Mensen die ergens veel van weten, omdat het hun werk, hobby of passie is. En mensen die iets willen weten, leren of ontdekken. Deze mensen willen de Friese bibliotheken aan elkaar verbinden. Echt kennis maken! Van elkaar leren, gewoon een leuke dag hebben, nieuwe mensen ontmoeten en met een beetje (idealistisch) geluk elkaar ook beter begrijpen door gewoon naar elkaars verhalen te luisteren.

De plannen voor 2020
Na de ontwikkel- en aanjaagfase bestaat 2020 uit verdere borging van het project in het netwerk van Friese bibliotheken en doorontwikkeling. Zo maken bibliotheken Leen een Fries onderdeel van hun programmering en zijn er twee community managers actief die op zoek gaan naar de behoeftes van de gebruikers. Gaan we samen met twee bibliotheken twee experimenten uitvoeren waarbij we inzoomen op de lokale behoeftes rondom vraag en aanbod. En leggen we de focus op deskundigheidsbevordering richting ‘community librarians’. Hoe bedienen we een community en welke competenties vraagt dat van ons?

Samenwerking met Fier
Elk jaar organiseert Fier een Summerschool voor de meisjes en jonge vrouwen (slachtoffers van internationale mensenhandel) die bij Fier verblijven. Tijdens de Summerschool doen ze kennis op, ontdekken ze gave beroepen of hobby’s en doen ze mooie ervaringen op. In de zomer van 2019 hebben wij samen met Fier een heuse 11 Leen-Friezentocht georganiseerd! Samen met de locals gingen de meisjes en jonge vrouwen bijvoorbeeld met een praam door Leeuwarden om de stad te leren kennen en ontdekten ze hoe echte Friese worst wordt gemaakt. De samenwerking tussen Fier en Leen een Fries is een hele waardevolle samenwerking die voor herhaling vatbaar is!

Meer weten?

Elly Bouwma

Adviseur Marketing & Communicatie

058 284 77 88 / 06 47 81 41 15

elly@fers.nl
Elly Bouwma