Skip to content

Fries voorleestalent gezocht!

Voorleeswedstrijden

Programmalijnen

• Jeugd en onderwijs

Partners

Friese bibliotheken en Stichting Lezen

Facts

• 200 basisscholen in Fryslân doen jaarlijks mee aan de Nationale Voorleeswedstrijd

• Circa 65 klassen uit het voortgezet onderwijs doen mee aan Read2Me!

Impact

Door het organiseren van voorleeswedstrijden komen jaarlijks heel veel scholieren, ouders en studenten op een speelse manier in aanraking met het plezier en belang van lezen en voorlezen.

Voorleeswedstrijden in Fryslân

Goede verhalenvertellers slurpen je in een verhaal, ademloos hang je aan hun lippen en na afloop snel je naar de bieb om het boek te lenen zodat je verder kunt lezen.

Fryslân zit bomvol voorleestalent. Om die talenten te vinden en (voor)lezen te stimuleren organiseren de Friese bibliotheken al meer dan 25 jaar voorleeswedstrijden voor groep 7 en 8 van de basisschool en sinds 9 jaar ook Read2Me! voor brugklassers. Ook studenten van de PABO doen mee aan de PABO Voorleeswedstrijd om hun voorleesvaardigheden verder te ontwikkelen en ze te motiveren om het enthousiasme voor lezen over te dragen op hun leerlingen.

De bibliotheken in Fryslân organiseren regionale rondes. Fers coördineert alles, en organiseert vervolgens provinciale finales. Onze provinciale kampioenen vertegenwoordigen Fryslân tijdens de landelijke finales en dat levert regelmatig landelijke kampioenen op uit Fryslân.

Afgelopen jaar (2020) zijn helaas de meeste finales geannuleerd vanwege de Corona maatregelen, maar wij hadden wel de eerste online voorleeskampioen van Fryslân. Voor 2021 is er een routekaart ontwikkeld met verschillende  scenario’s en handleidingen, om coronaproof de voorrondes te organiseren.

De provinciale finale van de Nationale Voorleeswedstrijd is op dinsdagmiddag 13 april in Theater de Skâns in Gorredijk. Hoogstwaarschijnlijk wordt dit een hybride finale, waarbij de finalisten en de jury “live” aanwezig zijn, en het publiek via een livestream kan meekijken. De landelijke finale is dit jaar op 26 mei, met een livestream.

Foto: Jan Dirk Pesman – onze landelijke Nationale Voorleeswedstrijd kampioen in 2016

Meer weten?

Janneke Straatsma

Adviseur Educatie

058 284 77 21 / 06 30 95 37 62

janneke@fers.nl
Janneke Straatsma