Skip to content

Fries voorleestalent gezocht!

Voorleeswedstrijden

Programmalijnen

• Jeugd en onderwijs

Partners

Friese bibliotheken en Stichting Lezen

Facts

• 200 basisscholen in Fryslân doen jaarlijks mee aan de Nationale Voorleeswedstrijd

• Circa 65 klassen uit het voortgezet onderwijs doen mee aan Read2Me!

Impact

Door het organiseren van voorleeswedstrijden komen jaarlijks heel veel scholieren, ouders en studenten op een speelse manier in aanraking met het plezier en belang van lezen en voorlezen.

Voorleeswedstrijden in Fryslân

Goede verhalenvertellers slurpen je in een verhaal, ademloos hang je aan hun lippen en na afloop snel je naar de bieb om het boek te lenen zodat je verder kunt lezen.

Fryslân zit bomvol voorleestalent. Om die talenten te vinden en (voor)lezen te stimuleren organiseren de Friese bibliotheken al meer dan 20 jaar voorleeswedstrijden voor groep 7 en 8 van de basisschool en sinds zes jaar ook Read2Me! voor brugklassers. Ook studenten van de PABO doen mee aan de PABO Voorleeswedstrijd om hun voorleesvaardigheden verder te ontwikkelen en ze te motiveren om het enthousiasme voor lezen over te dragen op hun leerlingen. Fers coördineert al deze provinciale voorleeswedstrijden.

Vervolgens doen onze winnaars mee aan de landelijke finales, en dit jaar is onze provinciale winnaar van Read2Me!, Pieter van Aalst, ook landelijk kampioen geworden!

Meer weten?

Janneke Straatsma

Adviseur Educatie

058 284 77 21 / 06 30 95 37 62

janneke@fers.nl
Janneke Straatsma