Skip to content

Rol in de OR

Mijn eerste ervaringen

Door Gertjan Pars

Iedere organisatie met 50 of meer medewerkers heeft een ondernemingsraad (OR). Zo heeft Fers dus ook al jaren een OR. Het lijkt erop dat er, sinds de slogan “Fers blijft in beweging” is ontstaan, ook allerlei beweging is gekomen in onze ondernemingsraad. Patrick was voorzitter en vond een andere baan, Jillian ging met zwangerschapsverlof en Klaas zijn termijn zat erop. Toen ik collega Gerryt een keer tegenkwam in de gang (wat toch steeds zeldzamer wordt in deze thuiswerktijden), kwam ik erachter dat hij op dat moment het enige OR-lid was.

In het verleden ben ik weleens gevraagd voor de OR, maar ben ik hier nooit op ingegaan. Mijn argument was dat ik ook de salarisadministratie voor Fers deed en dat dit kon botsen met elkaar. Mooi bedacht en ik vond het ook wel zo gemakkelijk dat iemand anders de hete OR-kolen uit het vuur haalde. Na het eerder genoemde gesprekje met Gerryt en de oproepen voor nieuwe OR-leden op Insite (ons intranet), begon ik er toch weer over na te denken. Als ik me aan zou melden, zou ik er zeker in komen omdat er een paar plekken vrij zijn. De termijn is 3 jaar ontdekte ik, dat leek me wel te overzien en ik besloot ervoor te gaan.

Een spin in het web
Doordat niet alle afdelingen van Fers een afgevaardigde in de OR hebben, was de eerste vraag: hoe kunnen we onze collega’s op de hoogte houden (in coronatijd)? We hebben ervoor gekozen om nieuwsberichten in de vorm van een OR-bulletin op Insite te plaatsen. Dankzij collega Frans (applicatiebeheerder van Insite) hebben we een eigen tabblad op Insite en is er de mogelijkheid om te reageren op de OR-berichten. Collega Hester (vormgeefster), heeft een logo ontworpen dat past bij de huisstijl van Fers.

Mijn OR-compagnon had binnen de kortste tijd al heel wat onderwerpen voor het bulletin bijeengeraapt met daarbij ook een aantal zaken die landelijk spelen. Ook pikken we steeds meer zaken op uit de wandelgangen of word ik weleens gebeld door een collega met een kwestie. Daarbij is het voor de OR de vraag: gaat het om een individueel geval, of speelt het voor de hele onderneming? Mijn eigen mening moet ik soms even naar de achtergrond bonjouren, het gaat erom dat de OR opkomt voor de belangen van de medewerkers.

Naast overleg met de directie, zat ik ook zomaar met de RvT om tafel. Hierbij hebben we allemaal hetzelfde doel: zorgen dat Fers nog jarenlang een nuttig bedrijf is met betrokken medewerkers en tevreden klanten. Ook schoven we aan bij een auditcommissie voor de certificering van Fers. Als OR kun je dan zeker de uitkomst beïnvloeden, omdat er ook zaken werden getoetst zoals bijvoorbeeld de mogelijkheden tot scholing voor het personeel.

Bij het laatste overleg met de directie stond de begroting 2022 op de agenda. Gelukkig konden wij vooraf een video-overleg voeren met Jan Boonstra, die als financieel specialist ons een stuk meer inzicht gaf in al die getallen. Als OR heb je dus naast input van de collega’s ook hulp van jouw collega’s nodig, daarnaast zou een extra collega in de OR zeker een aanvulling zijn. Een mooie bijkomstigheid is dat je collega’s van andere afdelingen beter leert kennen en ook veel meer zicht krijgt op de werkzaamheden die zij doen. Zo blijf je zelf ook in beweging! 😉

Gepubliceerd op 17 december 2021