Skip to content

Boeken in beweging

Scoor een boek!

Scoor een boek!

Door Jillian Kloosterman 

Als adviseur jeugd & onderwijs bij Fers krijg ik tijdens mijn werk veel energie van het samenbrengen van mensen en ideeën. Ook in mijn vrije tijd ben ik op het volleybalveld graag die positieve verbindende factor in het team. Mijn drive om samen te werken aan betekenisvolle projecten en spelplezier komen op dit moment samen in een sportief project rondom leesbevordering: Scoor een boek. Een schot in de roos van de Friese bibliotheken!

Scoor een boek is een leesbevorderingsproject van de Friese bibliotheken in samenwerking met voetbalclub sc Heerenveen. We zien dat vanaf groep 5/6 het lezen afneemt, met name bij jongens. Scoor een boek wil hierin het verschil maken door op een actieve manier in te zetten op leesbevordering. Er doen 50 scholen mee aan de eerste Friese editie van Scoor een boek, dat ooit begon in Groningen. Sindsdien doen elders in het land al vele clubs mee waaronder Willem II, Heracles en AZ. Negen weken lang proberen leerlingen met de hele klas zoveel mogelijk boeken te scoren (lezen dus). Scoor een boek is dan ook volledig gevat in voetbaltermen. In februari is de aftrap en we eindigen met een sportieve afsluiting op het voetbalveld. We hebben een ontzettend enthousiaste speler van sc Heerenveen weten te strikken als boegbeeld voor Scoor een boek. Wie dat is, houd ik nog even geheim. Wat ik wel kan vertellen is dat hij zelf veel leest en graag de boeken over Kikker (van Max Velthuis) voorleest.

Het is mijn overtuiging en persoonlijke drijfveer in mijn werk dat alle kinderen van verhalen houden. Niet ieder kind is echter ‘een echte lezer’. Voorlezen is wat mij betreft ook een manier om kennis te maken met verhalen. De focus van kinderen tijdens het lezen vind ik prachtig. Boeken geven je als kind de kans om achter de voordeur te kijken van werelden die anders gesloten blijven. Zo kunnen kinderen werkelijk iets leren over anderen en hun empathische vermogens ontwikkelen. Op zeker de helft van alle Friese basisscholen zijn leesconsulenten actief in het kader van dBos: de Bibliotheek op school. Zij zijn echt de schakel om passende verhalen bij ieder kind te vinden. Zij kennen de kinderen en weten wat ze nodig hebben om met plezier te lezen. Want leesplezier, dat is bovenal het doel van de bibliotheek.

Het mooie aan de samenwerking rondom Scoor een boek is dat ik merk dat er bij de Friese bibliotheken ontzettend veel enthousiasme en energie voor dit project stroomt. De koppeling tussen lezen en bewegen maakt dit een bijzonder project. Want het levert ook allemaal verrassende samenwerkingspartners op. Zo werken we samen met de buurtsportcoaches om de sportieve afsluiting van Scoor een boek te organiseren.

Wil je meer weten over Scoor een boek? Houd dan de komende tijd de Friese bibliotheken in de gaten of neem contact met mij op. En mocht je nou voor eens en voor altijd willen weten wat buitenspel is, ook dan kun je mij mailen of bellen. Dan kun ook jij scoren op het eerstvolgende feestje met een goed verhaal!