Skip to content

Waar is Willie?

Blog

Waar is Willie?

Door Willemijn van de Walle

Het boek Waar is Wally? is een classic onder de zoekboeken. Dat guitige mannetje met rood-witte trui en muts komt werkelijk overal. Immer uitgerust met een verrekijker om zijn nek duikt hij altijd op in bijzondere situaties omgeven door grote mensenmassa’s. Ik voel mij sinds kort ook net een Wally. Of in mijn geval een Willie. Want keer op keer vind ik mijzelf terug op plaatsen waar ik nooit ben geweest. Altijd onderweg om nieuwe initiatieven van bibliotheken te ontdekken. Ik ben namelijk aan de slag gegaan als regiogids in opdracht van KB, VOB en SPN.

Maatschappelijk waarde
Voorbij die afkortingen gaat een interessante wereld schuil van bibliotheken die allemaal wel met iets bijzonders bezig zijn. Samen met drie andere regiogidsen zet ik mij tot het eind van het jaar in om op zoveel mogelijk plekken rond te kijken, mensen te spreken en verbindingen te leggen. Dit voornamelijk in de regio Noordoost Nederland. Als het zo uitkomt dan kijk ik ook graag voorbij deze grenzen. Want binnenkort staat bijvoorbeeld een bezoek aan LocHal in Tilburg op het programma. Winnaar van de publieksprijs voor het gebouw met ‘de meest maatschappelijk meerwaarde’ van Nederland. Een plek die je moet ervaren. Sowieso is die maatschappelijke waarde in het kader van innovatie ontzettend belangrijk en reikt veel verder dan (heel platgezegd) een stapel stenen. Het zijn in mijn optiek de mensen en de ideeën die het verschil maken. En precies daar zit wat mij betreft de ruimte voor innovatie. Zo is er het programmeursteam Vers van het Groninger Forum dat volledig uit jongeren bestaat en via Instagram de wereld verovert. Gestimuleerd door een kleine innovatiesubsidie is een ideetje uitgegroeid tot een stevige frisse wind in bibliotheekland.

Verhalendeler
Innovatie is boeiend en inspirerend om over te vertellen. Ik zie het dan ook als mijn taak als regiogids om deze verhalen te delen. Uiteraard is er het landelijke platform innovatiebieb waar veel good practices zijn terug te vinden. Als regiogids en verhalenmaker bij Fers werk ik graag mee aan het tot leven brengen van ontluikende initiatieven in het land. Want juist deze verhalen zetten de boel in beweging vanwege de energie die ervan uitgaat. Op de website van de VOB doen de regiogidsen verslag van hun werkzaamheden. Ik broed ondertussen ook op iets als een event, een podcast of vlog als manieren om innovaties te laten schitteren en eveneens kritisch te beschouwen. Want wat als innovatief gezien wordt, wil nogal eens verschillen per persoon. En of een succesvol initiatief elders net zo raak is, blijft de vraag. Het is dus al met al nog best een ingewikkeld verhaal.

Treinleven
Onderweg liggen de verhalen overigens wel voor het oprapen. Ik ben een fervent treinreiziger en kijk mijn ogen uit. Hoe mooi het landschap is en wie er allemaal nog meer in de trein zitten. Omringd door de soms meest wonderlijke gespreksflarden is het werkelijk genieten. Eenmaal op de plaats van bestemming, pak ik graag voor het laatste stukje een OV-fiets. Dan voelt het altijd net alsof ik tijdelijk onderdeel uitmaak van de betreffende stad. Dat ik opga in het verhaal van die plek. De context van de bibliotheek aldaar. Stef Bos zong ooit het ietwat melancholische liedje met prettige cadans Ik ben altijd onderweg. Dit neurie ik dan zachtjes.

Deze week was ik in Deventer en ging ik voor de verandering lopen vanaf het station. Prompt verdwaalde ik en belandde met wapperende haren aan de IJssel. Met mijn trots opzij en Google Maps aan kwam ik alsnog op tijd aan bij de bibliotheek. Een prachtig gastvrij pand met medewerkers die zichtbaar getraind zijn op het gebied van hostmanship. Ook ontdekte ik meer over de uiteenlopende mogelijkheden van Wegwijzer voor het opzetten van een lokale sociale kaart. Het sprintje naar de trein op de terugweg maakte de dynamiek van de dag compleet.

Kaartlezen
Dit blog is zowel een inkijkje in wat mij drijft als regiogids als hoe ik mij door het land begeef. Tot slot ook de oproep om samen op pad te gaan. Ik vind het ontzettend interessant om meer te horen over waar bibliotheken mee spelen, worstelen of naar verlangen. De tijd is echter beperkt en vliegt voorbij. Toch ben ik ervan overtuigd dat er absoluut mooi werk te verzetten valt. Ik ben regiogids met beperkte topografische vaardigheden, zonder rood-witte trui maar met een rugzak vol nieuwsgierigheid. Wijs jij mij waar ik moet zijn?

N.B. Het kunstzinnige Waar is Warhol? is overigens ook echt een aanrader om eens in te duiken.