Leen een Fries
Maatschappelijke opgaven
Partners
Facts
• In 2018 uitleningen van over de hele wereld
• Nu ontwikkelen we het project door en brengen we meer focus aan
Impact
Ontdek de bijzondere verhalen van Friese inwoners
Fryslân herbergt oneindig veel verhalen. Deze verhalen vertellen we met het project Leen een Fries. Via podcasts, portretten en interviews op de website en activiteiten door heel Fryslân.
Leen een Fries en verrijk je wereld!
Aan het project doen elk jaar twintig Friese inwoners mee. Zij variëren van leeftijd, komen uit verschillende hoeken en hebben allemaal hun eigen ervaringen. Wat ze gemeen hebben? Allemaal wonen ze in Fryslân en zijn ze bereid hun kennis te delen. Laat je elk jaar overweldigen door de mooie, openhartige en bijzondere verhalen van de leen-Friezen.
Actuele thema’s 2024
Vanaf 4 juni lanceren we een nieuwe reeks verhalen van ferse leen-Friezen. Vanaf dan komen er elke week twee nieuwe podcasts uit. Zo hoor je het verhaal over kunst en dementie van Hetty, leer je meer over eetbare paddenstoelen via Wander en vertelt stadsdichter Marrit meer over haar liefde voor taal. Deze verhalen zijn samengesteld aan de hand van onderstaande thema’s.
Migratie
Zowel mensen als dieren verplaatsen zich regelmatig van de ene plek naar de andere. We migreren bijvoorbeeld om ergens anders te gaan werken of wonen. Of we gaan op zoek zijn naar meer ruimte of een groenere omgeving. Welke migratiestromen zijn er in Friesland? En waarom is de aantrekkingskracht naar een andere plek zo groot?
Vergrijzing
Door de vergrijzing neemt het aandeel ouderen in de bevolking toe. Dit heeft invloed op verschillende onderdelen in onze samenleving. Denk bijvoorbeeld aan de zorg, de arbeidsmarkt en woningen. Wat kunnen we doen om hiermee om te gaan? En wat voor invloed heeft dit op de lange termijn op Friesland?
Taal
Door middel van taal kunnen we onszelf verstaanbaar maken, lezen we mooie boeken en schrijven we verhalen. Door dezelfde taal te spreken begrijpen we elkaar. Wat zijn de trends in Friesland op het gebied van taal? Hoe komt het bijvoorbeeld dat de laaggeletterdheid toeneemt? Welke dialecten bestaan er in de regio en hoe blijven deze bestaan?
Voedsel
We staan dagelijks in contact met voedsel. Sterker nog, we hebben het nodig om van te leven. In Nederland importeren we groenten, vlees en andere producten uit alle hoeken van de wereld, maar weten we nog wel waar ons voedsel vandaan komt? Uit welke stappen bestaat ons lokale voedselproces? En hoe ziet de toekomst van ons eten eruit?
Het menselijk lichaam
We gebruiken ons lichaam voor alles wat we doen. Het bestaat uit allerlei systemen die met elkaar samenwerken. Wat weten we allemaal over ons lichaam? Wat is de zin en onzin van online gezondheidsadviezen? En hoe gaan we tegenwoordig met ons lichaam om?
Meer weten?
Barbra Bloemink
Manager Kennis- & Innovatiecentrum
058 284 77 87 / 06 41 51 81 22
barbra@fers.nl