Skip to content

Fluitsignaal van Scoor een Boek!

Heel Friesland scoort! meer dan 12000 gelezen boeken

Leeuwarden, mei 2023 – Lezen en bewegen gaan heel goed samen. Dat is de afgelopen vier jaar wel bewezen met ‘Scoor een Boek’! Ook dit jaar deden zo’n 2000 kinderen in heel Friesland mee met dit unieke leesproject. Na 9 weken vol leuke opdrachten in de klas en thuis verruilden de leerlingen de schoolbanken de afgelopen week voor een middagje sporten op het voetbalveld of in de gymzaal. Tijdens deze feestelijke afsluiting werd ook bekendgemaakt hoeveel boeken elke klas heeft gescoord. In totaal zijn er dit jaar meer dan 12000 boeken gescoord, een prachtige score!

Zo’n 2000 basisschoolleerlingen lazen de afgelopen 9 weken zoveel mogelijk boeken. Aan de hand van video’s (met profvoetballers in de hoofdrol), leuke opdrachten en een leesconsulent die op bezoek kwam in de klas werden de leerlingen gestimuleerd om zo veel mogelijk boeken te lezen. Buurtsportcoaches van Sport Fryslân, bv SPORT en High Five Sportstimulering verzorgden bij een aantal scholen speciale sportlessen in het thema van boeken.

Ontspanning
GGD Fryslân besteedde in samenwerking met sc Heerenveen, Ausnutria en een aantal  Friese bibliotheken deze editie tijdens de rust ook extra aandacht aan ontspanning. Met het uitdelen van onder andere slaapmaskers en een video met tips van voetballers Joost van Aken en Xavier Mous werd het belang van een goede nachtrust extra onderstreept. Esther de Vries, gezondheidsbevorderaar bij GGD Fryslân: ‘Wij vinden het belangrijk dat leerlingen lekker in hun vel zitten en zich fit voelen. En dan is, naast bewegen en gezond eten en drinken, voldoende rust ook belangrijk. Oftewel, lekker sliepe!’

Het draait vooral om plezier
Scoor een Boek is een uniek leesproject waarbij de Friese bibliotheken en scholen met voetbalclubs sc Heerenveen en SC Cambuur samenwerken. Door lezen te verbinden aan sport, willen de betrokken partijen het leesplezier bij kinderen aanwakkeren. Dit is het vierde jaar op rij dat Scoor een Boek in Friesland opnieuw een groot succes is. En dat komt omdat het niet draait om het lezen, maar vooral het plezier daarin. Door opdrachten zoals het voorlezen voor je broertje of zusje, een basisopstelling maken van mooiste boeken of samen met je beste vriend jouw favoriete personage bespreken, wordt de focus verlegd naar waar het echt om draait: plezier in het lezen. Herkenning. De wereld beter begrijpen door het lezen van verhalen van anderen.

Lokaal georganiseerd
De afgelopen week werd het project weer feestelijk afgesloten. In samenwerking met buurtsportcoaches, of door het gebruik van een uitgebreide lesbrief door de leerkrachten, werden de sportieve afsluitingen allemaal lokaal georganiseerd. Op het schoolplein en op sportvelden werden speciale parcours uitgezet en konden de kinderen nog een laatste keer scoren. Van het omtrappen van afgeschreven boeken, estafette lopen, squats doen met een boek op je hoofd en planken terwijl je een boek leest: met veel plezier gingen de leerlingen de uitdaging aan.

Foto gemaakt door Xanne Wijkamp
Gepubliceerd op 17 mei 2023