Skip to content

Friese voorleeskampioen 2023 bekend

Victor Dinjens is voorleeskampioen van de provincie Fryslân

Victor Dinjens van OBS Oldenije uit Leeuwarden heeft op 11 april 2023 de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. Op 24 mei aanstaande gaat Victor de provincie Fryslân vertegenwoordigen tijdens de 30e landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd in Utrecht. Als Victor wint mag hij zich een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen en Kinderdirecteur 20223 van het Kinderboekenmuseum noemen.

Provinciaal voorleeskampioen word je niet zomaar. Victor heeft het in de voorrondes moeten opnemen tegen maar liefst 214 kinderen uit de provincie. Eerst op school, daarna in de lokale en regionale finales in de Bibliotheek en vervolgens tijdens de provinciale finale. De jury zei over Victor, die voorlas uit het boek “Lampje” van Annet Schaap: “De overgang van de inleiding naar het verhaal was heel natuurlijk. De jury werd geboeid van het begin tot het einde en vond het een mooi fragment met prachtige zinnen die hij goed tot zijn recht liet komen. Victor zag er ook nog eens heel feestelijk uit.

Janneke Straatsma van Fers, die de provinciale finale organiseerde, hoopt net als Victor dat hij op 24 mei tot nieuwe Nationale Voorleeskampioen wordt gekroond. Als de beker naar Fryslân komt is dat een hele eer: de provincie levert de beste voorlezer van Nederland die ook nog een jaar lang kinderdirecteur wordt van het Kinderboekenmuseum. In het 30-jarige bestaan van De Nationale Voorleeswedstrijd heeft 3x een kandidaat uit Fryslân de landelijke titel gewonnen.

Op 24 mei neemt de kampioen uit Fryslân het op tegen de voorleeskampioenen uit de elf overige provincies. De jury bestaat dit jaar uit de Kinderboekenambassadeur Martijn van der Linden, Sanne Rooseboom (auteur) en Evita Mac-nack (Jeugdjournaal). De finale wordt gepresenteerd door comedian en presentator Edson da Graça.

De Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingscampagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met de wedstrijd een breed publiek laten zien dat (voor)lezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. Meer informatie via onze website: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl.

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon BV.