Skip to content

NHL Stenden Hogeschool, de Friese bibliotheken en Fers zetten zich in voor leesbevordering

Op woensdag 19 maart tekenden NHL Stenden Hogeschool, de Fries Bibliotheken en Fers de samenwerkingsovereenkomst voor het uitvoeren van het programma de Bibliotheek op school. Met deze samenwerking bundelen we onze krachten vanuit het gezamenlijke belang, dat alle kinderen het verdienen om voldoende taalvaardig de school te verlaten. Naar aanleiding van de ondertekening gingen we in gesprek met Wout Looge (informatiespecialist bibliotheek NHL Stenden Hogeschool), Liesbeth de Boer (docent Nederlands), Ivenka Gerbrandy (leesconsulent pabo) en Maaike Boomsma (domeinspecialist dbieb).

De samenwerking

Leesbevordering is geen nieuw thema voor NHL Stenden Hogeschool. Wat is de belangrijkste reden om toch te gaan samenwerken met de bibliotheken en nog meer aandacht voor leesbevordering te creëren? Liesbeth legt uit: “Met name omdat het concept van de Bibliotheek op school werkt met bouwstenen. Wanneer je daar gebruik van maakt kun je op een gestructureerde en beleidsmatige manier werken aan leesbevordering.”

De taaldocenten zijn heel bevlogen en op het gebied van leesbevordering wordt al veel gedaan. Met deze samenwerking bundelen we onze krachten vanuit het gezamenlijke belang dat alle kinderen het verdienen om voldoende taalvaardig de school te verlaten. We maken daarbij gebruik van elkaars expertise en leren van elkaar.

Leesbevorderaars van de toekomst

De studenten moeten de leesbevorderaars van de toekomst worden. Liesbeth: “Het zou fantastisch zijn wanneer we onze studenten zover kunnen krijgen om zelf leesplezier te beleven en zelf lezers te worden. Want als je zelf lezer bent, dan kun je dat ook overdragen.” Er wordt dan ook vooral ingezet op het vergroten van het leesplezier van de studenten van NHL Stenden Hogeschool.

Ivenka stelt dat je als leerkracht een lezer moet zijn. Een kind zit voor een groot deel van de dag op school, dus het is belangrijk dat degene die voor de klas staat jou een stukje op weg kan helpen om een lezer te worden. Ivenka: “Wij zeggen: voor elk kind is een boek. Als je dat boek voor ze weet te vinden, wat ze raakt, wat ze meeneemt, wat ze enthousiast maakt, dan is dat altijd een aanknopingspunt om daarna weer iets anders te gaan lezen.”

Leesbevorderaar als criterium voor de pabo

Of het zijn van een leesbevorderaar een criterium moet zijn voor het kunnen afronden van de opleiding? Dat gaat misschien wat ver, maar leerkrachten worden wel als een belangrijke instrument gezien om het leesplezier te bevorderen, zeker basisschoolleerkrachten. “In die periode heb je nog een beetje invloed.”

Maaike benadrukt het belang van voorlezen aan een klas. Met voorlezen betrek je kinderen die lezen lastig vinden ook in een verhaal en geef je iedereen de kans om van het verhaal te genieten. En dan krijgen de kinderen de mooie, rijke taal mee.

Initiatieven om lezen te bevorderen

Binnen het onderwijs zijn er verschillende initiatieven om leesbevordering onder de aandacht te brengen. Zo wordt er het voorbeeld gegeven van boekenclubs onder leerkrachten. Er worden dan boeken binnen een team besproken. Praten over boeken maakt dat je een boek ook graag wil lezen en dat je er nieuwsgierig naar wordt. Een mooie manier dus om collega’s te stimuleren om een boek te gaan lezen.

Ook worden de boekenbingo’s van Sanne Ramakers en Merel de Vink genoemd. Op die boekenbingo’s staan twintig boeken voor de onderbouw, twintig boeken voor de middenbouw en twintig boeken voor de bovenbouw. In totaal zestig boeken die gelezen moeten worden in vijf maanden. Dit idee is ooit ontstaan als tiplijst voor de pabo, zodat studenten een soort basiskennis van kinderboeken krijgen.

De Bibliotheek op school

Er wordt positief uitgekeken naar de samenwerking.  Met de Bibliotheek op school zetten we een effectief bewezen programma in om lezen en leesplezier te bevorderen op school en in de klas. Met het programma willen we bereiken dat pabo-studenten hun positie in het (toekomstig) werkveld versterken, worden ze geïnspireerd op het gebied van jeugdboeken en leesplezier en ze krijgen de tools om de leesmotivatie en de taalvaardigheid van hun toekomstige leerlingen te verhogen.