Skip to content

Nominatie Taalheldenprijs!

Projectteam Fries Leesoffensief Fers genomineerd voor Taalheldenprijs in de categorie ‘Bruggenbouwer’

24 mei 2023 – Tijdens de achtste uitreiking van de Taalheldenprijs maakt het projectteam van het Fries Leesoffensief kans op de titel ‘Taalheld Bruggenbouwer’. Op woensdag 21 juni reikt H.K.H. Princes Laurentien der Nederlanden de prijs uit. Met deze prijs wil Stichting Lezen en Schrijven mensen bedanken die zich op een bijzondere manier inzetten om basisvaardigheden te verbeteren. 
 
In de categorie ‘Bruggenbouwer’ is het projectteam genomineerd door Fryslân Werkt. Marieke Vellinga overhandigt namens het Algemeen Bestuur van Fryslân Werkt het nominatiecertificaat. “Fryslân Werkt heeft het Fries Leesoffensief genomineerd omdat ze erin slagen heel Fryslân te verbinden en samen te laten werken om het leesplezier bij jong en oud te bevorderen. Dat is belangrijk, want zoals het Fries Leesoffensief zelf zegt: een taalrijk mens is een kansrijk mens!”, aldus Marieke Vellinga. 
 
De provincie Fryslân staat in de top 3 van provincies met het hoogste percentage laaggeletterden. Dit willen we veranderen, maar dat kunnen we alleen samen”, aldus Julie Bruijnincx van het projectteam. Daarnaast is er in Fryslân sprake van een unieke meertalige situatie. Het projectteam heeft zich daarom het afgelopen anderhalf jaar ingezet om in Fryslân een Leesoffensief te starten. Ze doen dit vanuit de overtuiging dat het maatschappelijke probleem omtrent de dalende taalvaardigheid alleen gezamenlijk kan worden opgelost. Het projectteam is opgezet door Fers die samen met de Friese bibliotheken initiatiefnemer en aanjager is.  
 
Leescoalitie 
Alleen met elkaar kunnen we verschil maken en daarom is er een leescoalitie samengesteld. Deze coalitie bestaat uit vertegenwoordigers vanuit de provincie en gemeenten, de bibliotheken, het onderwijs en de arbeidsmarktregio. Samen hebben zij een actieagenda ontwikkeld met daarin concrete plannen die bijdragen aan een betere taalvaardigheid en dus betere kansen voor iedereen. Uitgangspunten van deze plannen zijn: versterken wat werkt, verbinding zoeken met elkaar en met de blik op de toekomst gericht. Alles om ervoor te zorgen dat heel Fryslân leest.  

Gepubliceerd op 24 mei 2023

Meer weten?

Julie Bruijnincx

Adviseur Leesoffensief

06 13 58 00 67

julie@fers.nl
Julie Bruijnincx