Skip to content

Friese (brugklas)voorlezer van 2024 bekend

Op 17 april organiseerde Fers voor de 11e keer de provinciale finale van Read2Me!. Elf leerlingen uit de brugklas van het voortgezet onderwijs lazen voor uit hun favoriete boek. Ongeveer 80 supporters waren aanwezig om de finalisten aan te moedigen. Een vakkundige jury bestaande uit Marieke Andela (specialist leesbevordering), Fokke Jagersma (projectcoördinator bij de Afûk) en Grietje Deinum (adviseur communicatie educatie basisonderwijs bij Keunstwurk) hadden de taak om de beste voorlezer te kiezen. De wedstrijd vond plaats bij dbieb in Leeuwarden.

En de voorleeskampioen is…
De voorleeskampioen die de provinciale finale van Read2Me! gewonnen heeft is Noore Schuurman van CSG Liudger Raai uit Drachten. De jury zei over haar: na de heldere intro dat ze voorlas als het meisje Noore kwam daarna de voorlezer Noore naar boven en nam ze iedereen mee in de diepte van het avontuur van Gozert, geschreven door Pieter Koolwijk. Mooi hoe één stem zoveel rust en sfeer kan brengen. Nummer twee werd Indy Lynn Franken van Gymnasium Beyers Naudé uit Leeuwarden en de derde prijs was voor Roos Gerdingh van Marne College uit Bolsward.

Noore mag de eer van Fryslân vertegenwoordigen en neemt het op 1 juni op tegen de andere provinciale voorleeskampioenen tijdens de landelijke finale in Utrecht in de strijd om de titel Brugklas Voorleeskampioen 2024.

Read2Me! wordt mogelijk gemaakt door Kunst van Lezen. Kunst van Lezen richt zich op de kennismaking met de wereld van het boek en de literatuur. Kunst van Lezen bedient diverse leeftijdsgroepen. Voor de doelgroep 12-18 jaar is Read2Me! één van de projecten waar Kunst van Lezen zich hard voor maakt.