Skip to content

LêsNo 2023
van start!

Deze week gaan 5704 leerlingen van start met het prachtige leesbevorderingsproject LêsNo! Tijdens de editie van 2023 staat het boek ‘Kening fan de cross’ van Freddie Scheltema centraal.

Op 11 januari vond de feestelijke start van het project plaats op het Marne College in Bolsward. 200 leerlingen konden zien hoe de eerste exemplaren van ‘Kening fan de cross’ werden overhandigd aan gedeputeerde Sietske Poepjes en directeur van Stichting Lezen Gerlien van Dalen. Schrijver Freddie Scheltema en acteurs waren ook aanwezig. Met een echte cross-auto brachten de acteurs de boeken naar de leerlingen van het Marne College.

Het boek is net zoals voorgaande jaren speciaal voor het project is geschreven. Het lesmateriaal geeft docenten en leerlingen genoeg handvaten om met het boek aan de slag te gaan. Bijzonder dit jaar zijn de prachtige illustraties van Monique Vogelsang in ‘Kening fan de cross’. In de illustraties zijn QR-codes verwerkt die naar filmpjes verwijzen die net iets meer vertellen dan het boek zelf. In de video’s komen de hoofdpersonen uit het boek namelijk echt tot leven!

Boek ‘Kening fan de cross’
Sven en Isabel zijn niet alleen een setje, maar ook concurrenten. Beide strijden ze om de titel in het Fries kampioenschap Junior Stockcar. Sven lijkt favoriet: hij heeft het beste materiaal en wordt geadviseerd door zijn fanatieke vader. Isabel is handig en intelligent en krijgt hulp van Frankie ‘Vega’ en hun monteur Geert. De spanningen tussen Sven en Isabel lopen hoog op. Wie wordt kampioen? Wat hebben ze ervoor over om te winnen? En heeft de vriendschap daaronder te lijden? ‘Kening fan de cross’ is een boek vol actie en humor.

Gepubliceerd op 11 januari 2023