Skip to content

Scoor een Boek 2024 afgetrapt

Voetballers sc Heerenveen motiveren leerlingen meer te lezen tijdens Scoor een Boek!

Op dinsdag 27 februari 2024 is voor het vijfde jaar op rij Scoor een Boek afgetrapt. Dit jaar doen er bijna 1500 kinderen uit Fryslân mee aan dit sportieve leesbevorderingsproject. Gedurende 9 weken worden basisschoolleerlingen uit groep 5 en 6 met video’s, leuke leesopdrachten en een leesconsulent die op bezoek komt gemotiveerd om zoveel mogelijk boeken te lezen. Scoor een Boek is daarmee een uniek leesproject waarbij we een sportieve draai geven aan het vergroten van leesplezier.

Waarom boeken scoren?
Met Scoor een Boek willen de Friese bibliotheken leesplezier bij kinderen aanwakkeren. Dit doen we door lezen te verbinden aan sport. Boeken scoren, noemen we dat! Wanneer kinderen 15 minuten lezen per dag, groeit hun woordenschat al met ongeveer 1000 woorden per jaar. Scoor een Boek zet de kracht van voetbal in voor het vergroten van leesmotivatie en leesplezier bij leerlingen én gezinnen. Inmiddels bundelen de Friese Bibliotheken, scholen en sc Heerenveen al vijf jaar de krachten om kinderen aan het lezen te krijgen. 
 
Voetballers als boegbeeld
Dit jaar worden de kinderen tijdens het project gemotiveerd door middel van verschillende video’s waarin voetballers Sven van Beek en Fenna Meijer een rol spelen. In de eerste video die de leesconsulenten meenemen roepen Sven en Fenna alle kinderen op om ook een leuk boek uit te kiezen. Op speciale klassenposters kunnen de leerlingen met stickers bijhouden hoeveel boeken ze hebben gelezen. Naast de aftrap, is er ook op iedere school een rustmoment en fluitsignaal. Bij het fluitsignaal wordt bekend hoeveel boeken er zijn gescoord en komen de kinderen in beweging tijdens een sportieve afsluiting. 
 
Samenwerking met GGD Fryslân en hoofdsponsor Ausnutria  
Dit jaar wordt er wederom samengewerkt met GGD Fryslân, want naast lezen stimuleert dit project ook een gezonde leefstijl. Dat betekent dit jaar: naast meer lezen ook meer groente eten. Groente eten is belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en is voor kinderen minstens zo belangrijk als voor topvoetballers. GGD Fryslân deelt daarom als onderdeel van de aftrap aan alle deelnemende scholen zakjes met groentezaadjes uit. Hiermee kunnen de leerlingen zelf snackgroentes kweken en die later tijdens het lezen lekker opeten.

Ook Ausnutria (hoofdsponsor van sc Heerenveen) ziet het belang van Scoor een Boek en draagt een steentje bij aan het project. Zo krijgen de leerlingen tijdens de rust een klein cadeautje waarmee het nog makkelijker wordt om tijdens een schooldag meer groente te eten. Daarnaast mogen alle deelnemende kinderen op 12 mei naar de laatste thuiswedstrijd van het seizoen, sc Heerenveen – Vitesse. Extra leuk: via een loting wint een van de deelnemende klassen een VIP-behandeling. Deze klas wordt op 12 mei opgehaald met de spelersbus en mag de thuiswedstrijd bekijken vanuit de skybox van Ausnutria!