Skip to content

IDO dag Noord

Op maandag 13 november kwamen medewerkers en vrijwilligers van bibliotheken die zich inzetten voor de Informatiepunten Digitale Overheid (IDO’s) vanuit alle uithoeken van Groningen, Drenthe en Friesland bijeen op ‘festivallocatie’ EM2 in Groningen stad voor de IDO dag Noord. Een dag bedoelt ter inspiratie en met praktische tips om de impact van de IDO’s te vergroten.

Spoken word artiest Myron Hamming schreef speciaal voor deze dag een gedicht voor de harde werkers in de IDO’s. Het publiek was zichtbaar onder de indruk van zijn bijzondere opening.

“[…] dus laten we blijven luisteren en tijd blijven nemen
oplossingen vinden voor de dingen die eerder

zo ver weg leken, wegwijs in ‘t doolhof,
richting op onbekende routes,
voor het oude echtpaar, het jonge gezin
en wie ook maar binnenloopt
jullie zorgen ervoor dat al deze mensen
niet achter raken in een wereld
die alsmaar doorraast, […]”

– Myron Hamming – Stadsdichter van Groningen

Razendsnelle ontwikkelingen
Dat de ontwikkelingen op het gebied van digitaal mee kunnen doen zich razendsnel opvolgen, bleek ook uit de inleiding van de dag. Dit vraagt om het maken van zorgvuldige keuzes. Wat gaan bibliotheken bijvoorbeeld doen als er private partijen aankloppen voor ondersteuning bij digitale inclusie?

Workshops
Vervolgens kwamen de medewerkers en vrijwilligers in drie workshoprondes van alles te weten over vraagstukken die rond de IDO’s spelen. Zo hoorden ze dat het enthousiasmeren van mensen die niet meteen warm lopen voor een activiteit, vraagt om een aanpak in kleine stapjes, oftewel pantoffelafstand. Het meegeven van een flyer over een activiteit is dan een veel te grote sprong in een keer. Of dat een dierenvoedselbank in een buurthuis een prachtige plek voor samenwerking kan zijn. Maar ook dat je met gebruik van andere woorden meer het gevoel hebt dat je toch iets voor de ander doet, ook al kun je lang niet alle vragen die bij het IDO binnen komen van a tot z beantwoorden.

Hoofd vol indrukken
Stripmaker Herman Roozen, vatte de dag kort en krachtig en vol humor samen met mooie tekeningen die hij als herfstblaadjes liet neerdwarrelen op het podium. Met een hoofd vol indrukken en informatie en een heuse IDO-goodiebag in de hand toog iedereen huiswaarts. Klaar om nog meer impact te realiseren in het ‘wegwijs maken in ’t doolhof’.

Organisatie: Froukje Stuursma – Biblionet Drenthe, Jint Hoeksema – Biblionet Groningen en Joppa Wuite – Fers.

Meer weten?

Joppa Wuite

Adviseur Basisvaardigheden

058 284 77 75 / 06 23 26 45 57

joppa@fers.nl
Joppa Wuite