Skip to content

Friese voorleeskampioen 2024 bekend

Fedde Ebbing van CBS de Stapstien uit Kollumersweach heeft op 9 april 2024 de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. Op 22 mei aanstaande gaat Fedde de provincie Fryslân vertegenwoordigen tijdens de 31e landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd in Utrecht. Als Fedde wint mag hij zich een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen en Kinderdirecteur 2024 van het Kinderboekenmuseum noemen.

Spannende strijd 
Provinciaal voorleeskampioen word je niet zomaar. Fedde heeft het in de voorrondes moeten opnemen tegen maar liefst 218 kinderen uit de provincie. Eerst op school, daarna in de lokale en regionale finales in de Bibliotheek en vervolgens tijdens de provinciale finale. De jury zei over Fedde, die voorlas uit het boek “De heksen” van Roald Dahl: “Hij had een goede introductie, een bijzondere voorleesstijl, las de spannende stukken trager, bijna fluisterend voor en de jury vond hem een rasverteller. Het fragment was grappig en spannend en daardoor heel boeiend.

De tweede prijs was voor Anna van Marle van OBS de Kogge uit IJlst en de derde prijs was voor Victor Dinjens van OBS Oldenije uit Leeuwarden.

Op naar de landelijke finale
Janneke Straatsma van Fers, die de provinciale finale organiseerde, hoopt net als Fedde dat hij op 22 mei tot nieuwe Nationale Voorleeskampioen wordt gekroond. Als de beker naar Fryslân komt is dat een hele eer: de provincie levert de beste voorlezer van Nederland die ook nog een jaar lang kinderdirecteur wordt van het Kinderboekenmuseum. In het 31-jarige bestaan van De Nationale Voorleeswedstrijd heeft 3x een kandidaat uit Fryslân de landelijke titel gewonnen.

Op 22 mei neemt de kampioen uit Fryslân het op tegen de voorleeskampioenen uit de elf overige provincies. De jury bestaat dit jaar onder anderen uit Simon van der Geest (kinderboekenschrijver) en Annabelle Zandbergen (presentator Jeugdjournaal). De finale wordt gepresenteerd door comedian en presentator Edson da Graça.

De Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingscampagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met de wedstrijd een breed publiek laten zien dat (voor)lezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. Meer informatie via de website: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon BV.