Skip to content

Blikverruimer

AI en desinformatie

De Blikverruimer van 22 mei 2024 stond geheel in het teken van AI en desinformatie. We spraken in de Blikverruimer met drie experts op het gebied van AI en desinformatie.

Allereerst was het woord aan Aan Kootstra (Adviseur Digitale Bibliotheken bij Fers). Hij hield een pleidooi over de publieke waarden van de Bibliotheek en hoe we de ontwikkelingen rondom AI moeten toetsen aan deze waarden.

Daarna volgde een introductie van Robert van der Noordaa (expert hybride oorlogsvoering en propaganda) en werd de kijker meegenomen in hoe zijn bedrijf Trollrensics werkt met AI.

Het stokje werd overgenomen door Klaas Dijkstra (lector Computer Vision & Data Science bij NHLStenden). Hij vertelde meer over verschillende ontwikkelingen en toepassingen in de wereld van AI.

Ter afsluiting gingen Robert en Klaas in gesprek over diverse prikkelende stellingen rondom AI en desinformatie.

Q&A en andere interessante linkjes

Alle vragen die in aanloop naar de Blikverruimer opgestuurd zijn worden gebundeld en beantwoord per onderwerp. Aan Kootstra (Adviseur Digitale Bibliotheek), Jennifer Veldman (Adviseur Digitaal Burgerschap) en Eric Pothoven (Adviseur ICT), geven samen met Robert van der Noordaa en Klaas Dijkstra antwoord op deze vragen. Deze Q&A wordt later aan deze pagina toegevoegd.

Bij Cubiss staat de maand juni in het teken van AI. Dagelijks delen zij op een Padlet een divers aanbod aan achtergronden, toepassingen, dilemma’s en toekomstbeelden rond AI. Het aanbod wordt per week bekend gemaakt.

Daarnaast heeft de KB samen met POI’s en bibliotheken een inspiratiegids rondom AI ontwikkelt. In de inspiratiegids vind je informatie over succesvolle AI-activiteiten die bibliotheken georganiseerd hebben en krijg je kijk-, lees- en luistertips.