Skip to content

Leen een Fries

Platform voor verhalen en ontmoetingen

Creatievelingen, wandelaars, vogelaars en molenaars; het barst in onze provincie van de mensen met verhalen, kennis en talenten. Ze hebben de leukste feiten en de beste tips paraat. Ook over hoe je haiku’s schrijft, een Viking wordt en van je hond een speurhond maakt. En het mooie is, via het platform Leen een Fries zijn ze ‘te leen’.
Vanuit de overtuiging dat de mens vol verhalen en kennis zit en dat er door mensen met elkaar te verbinden nieuwe kennis ontstaat, hebben de Friese bibliotheken in 2017 Leen een Fries tot stand gebracht. Een platform waarmee mensen elkaar kunnen ontmoeten en naar elkaar kunnen luisteren. Elly Bouwma, adviseur marketing & communicatie bij Fers: “We wisten gelijk dat we iets bijzonders in handen hadden, iets om te koesteren. Eigenlijk overal waar we over Leen een Fries vertelden – en vertellen! – zijn de reacties positief. Het heeft aantrekkingskracht, zelfs uit het buitenland. Zo werden we recent nog gebeld door Reizen Waes.”

Nieuwe rol bibliotheek
Leen een Fries is ontstaan als bijdrage van de Friese bibliotheken aan Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018. Het concept sloot naadloos aan bij het thema ‘Mienskip’. Het bracht bovendien de relatief nieuwe rol van de maatschappelijke bibliotheek in beeld: het bieden van een platform voor persoonlijke ontwikkeling en verbinding. Leen een Fries was een prachtige manier om deze rol vorm te geven.

Rol Fers
Elly: “Leen een Fries is een project dat we gezamenlijk als netwerk verder wilden brengen. Fers had daarin de rol als projectleider en was verantwoordelijk voor het samenwerken binnen het netwerk, de ontwikkeling van het platform, het bedenken van de marketingcampagnes en organisatie van de dagelijkse werkzaamheden. Anno 2021 bevinden we ons in een fase waarin we op zoek gaan naar een duurzaam vervolg van Leen een Fries. Hierin zijn we als Fers initiatiefnemer en verbinder.”

Zetje in de rug
In 2018 en 2019 is Leen een Fries gegroeid naar ruim 670 Leen-Friezen en deelnemers, en ongeveer 150 aangeboden activiteiten. En waar het natuurlijk om draait: er zijn ruim 500 mensen benaderd voor een ontmoeting. Er ontstond een community die zich verbonden voelde met Leen een Fries en graag kennis wilde delen. Bernou Ozinga, adviseur programmalijnen bij Fers:Naast de activiteiten die onderling hebben plaatsgevonden, hebben we vanuit Leen een Fries ook activiteiten georganiseerd. We merkten dat mensen soms een zetje in de rug konden gebruiken om met elkaar contact te leggen. Zo organiseerden bibliotheken verschillende groepsleningen en zetten we tijdens de lancering Leen-friezen en geïnteresseerden bij elkaar aan tafel aan een groot stamppot-buffet. Dat was een ontzettend leuke avond waar we veel reacties op kregen. Ook organiseerden we een dag voor meiden en vrouwen van Fier die met Leen-Friezen op pad gingen om zo Friesland en Friezen te leren kennen.”

Concept doorontwikkelen
Bernou: “Nu we een aantal jaar verder zijn, zijn we tot de conclusie gekomen dat we het concept weer even goed onder de loep moeten nemen. Het basisconcept is nog steeds iets waar we heel enthousiast van worden: dat mensen elkaar kunnen lenen om kennis te delen. Echter, die potentie komt nog niet helemaal uit de verf zoals we dat graag zouden zien. We verkennen nu wat de mogelijkheden zijn om bijvoorbeeld met partners samen te werken en/of nieuwe vormen van het concept te ontwikkelen die de drempel verlagen om mee te doen. Het gaat ons er uiteindelijk om dat we impact maken.” Elly vult aan: “We merken nu al dat deze fase ons waardevolle inzichten geeft waar we veel van leren. Ik ben dan ook ontzettend benieuwd waar Leen een Fries over een jaar staat”.

 

“Op zondagmiddag naar Heerenveen. We stappen zó met Peter de groenstrook in. Een hele kilometer lang, een avontuur vol verhalen. Ik noem hem de ‘verhalen stapelaar’. Je zal zelf wel zien waarom. Peter is één met deze tuin en Heerenveen, en heeft jaren met de in 2011 overleden Le Roy gewerkt. Ga er gerust in zonder er iets over te weten… Peter spreekt en denk zó prachtig. Dit ga je echt nooit vergeten!” – Esmeralda over de wandeling met Leen-Fries Peter Wouda

“Ik ben nog maar net vijf minuten binnen en we zaten al in een diepgaand gesprek waar wij later eigenlijk wel om moesten lachen. Rudy is een vrolijke, gepassioneerde kunstenaar. Vol energie. En die energie werkt aanstekelijk. Bij thuiskomst ben ik direct naar zolder gegaan om mijn eigen gemaakte kunstwerkjes te bekijken en zit weer vol inspiratie om aan de slag te gaan.” – Berber over haar ontmoeting met Leen-Fries Rudi Stuve. 

 <br><br>| Headerfoto: Tryntsje Nauta <br>| Foto Elly Bouwma en Bernou Ozinga: Fers <br>| Video Leen een Fries: Videobrouwers <br>| Foto's 11 Leen-Friezen tocht: Fier


| Headerfoto: Tryntsje Nauta
| Foto Elly Bouwma en Bernou Ozinga: Fers
| Video Leen een Fries: Videobrouwers
| Foto's 11 Leen-Friezen tocht: Fier