Skip to content

Scoor een Boek!

Een project dat raak schiet

‘De Aftrap’, ‘de Rust’, ‘het Fluitsignaal’ en het maken van een goede basisopstelling. Zomaar een paar termen die je bij Fers de afgelopen twee jaar om de oren vlogen. Waren de Fers-medewerkers opeens allemaal zo gepassioneerd over voetbal? Nee, maar wel over een nieuw leesproject: Scoor een Boek! Jillian Kloosterman van Fers en docent Janny Leenstra vertellen waarom dit project raak schiet.

Hoe meer woorden je hoort, hoe beter dat is voor je taalontwikkeling. Dat geldt ook voor lezen. Wanneer kinderen 15 minuten lezen per dag, lezen zij 1 miljoen woorden per jaar en groeit hun woordenschat met ongeveer 1.000 woorden per jaar. Het vrij lezen is dus ontzettend belangrijk. “Met het programma Scoor een Boek willen de Friese bibliotheken het plezier in lezen bij kinderen stimuleren. Want als je er plezier in hebt, lees je vaker en meer. Door lezen te koppelen aan sport willen we ook kinderen aanspreken die in eerste instantie minder geïnteresseerd zijn in lezen,” aldus Jillian Kloosterman, adviseur Educatie bij Fers. Boeken scoren gaat dus om boeken lezen. Door een goede samenwerking tussen de Friese bibliotheken, scholen én sc Heerenveen werden er in het eerste jaar al zo’n 1.800 kinderen bereikt en aangezet tot boeken scoren. Het project richt zich daarbij op groep 5 en 6 van het primair onderwijs.

Boeken scoren
In 2020 was de pilot van Scoor een Boek in Fryslân. Janny Leenstra, docent en leescoördinator op de St. Mattheusschool in Joure, doet dit jaar voor de tweede keer mee met Scoor een Boek. “De kinderen waren vorig jaar super enthousiast. Toen ze thuisonderwijs kregen hebben we de Scoor een Boek-poster voor het schoolraam gehangen. Zo ontstond er reuring in de buurt, want hoeveel stickers zouden er vandaag al op zitten? Voordat we het wisten zat de hele poster vol,” aldus Janny.


Elkaar motiveren
“In iedere groep zitten altijd een aantal kinderen die lezen niet zo leuk of moeilijk vinden. Omdat je tijdens Scoor een Boek met de hele klas aandacht hebt voor boeken lezen, raken ook deze kinderen sneller gemotiveerd. Door het hele totaalpakket: de 15-minuten vrij lezen, het maken van een basisopstelling van de 11 boeken, het plakken van de stickers en de videoboodschappen van Erwin Mulder raken ze in gesprek en steeds enthousiaster om te beginnen in een boek,” aldus Janny.

“En als een kind eenmaal met zijn neus in een goed boek zit en gepakt wordt door een verhaal, dan gaat hij leeskilometers maken,” vertelt Janny. Wanneer ze in de klas ziet dat een kind tijdens het lezen moet glimlachen, gaat ze dan ook altijd het gesprek aan. “Hé, waarom moest je eigenlijk lachen? En waarom kon je niet meer stoppen met lezen? Dit levert mooie gesprekken op, ook tussen de kinderen onderling.” 

“He, waarom moest je nou eigenlijk glimlachen?”

Leesplezier op één
Na een paar weken gaan de kinderen een basisopstelling – de 11 favoriete boeken – maken. Deze basisopstelling wordt vervolgens in de klas besproken door middel van een boekpromotie: de kinderen vertellen waarom zij denken dat het boek thuishoort bij de top 11. Janny: “Vorig jaar gaf een leerling een boekpromotie voor een boek van het Makkelijk Lezen Plein (boeken geschreven voor kinderen die moeite hebben met lezen, bijvoorbeeld door dyslexie, red.). Omdat het zo’n mooi, leuk boek was zette uiteindelijk de hele klas dit boek op nummer 1! Niet alleen was het prachtig om te zien dat deze leerling vol enthousiasme over zijn boek vertelde en zin had om te lezen, maar ook dat de hele klas vervolgens mee ging lezen. Dat is nou leesplezier!”

Profvoetballer als rolmodel
Door samenwerking met sc Heerenveen kunnen Fers en de Friese bibliotheken rolmodellen inzetten, want: kinderen hebben helden nodig om te lezen. Profvoetballer Erwin Mulder, die dit jaar verbonden is aan het project, heeft zelf kinderen en is groot voorstander van voorlezen op jonge leeftijd. Niet alleen profvoetballers werken mee, ook ex-trainer Foppe de Haan is verbonden aan dit project en spreekt waar nodig de kinderen toe.

Scoor een Boek in de pers:<br> <br>| Headerfoto: Fers <br>| Foto Jillian Kloosterman: Fers <br>| Foto Janny Leenstra: eigen foto <br>| Video aftrap Scoor een Boek 2021: Media Heerenveen <br>| Foto Heero op school: sc Heerenveen <br>| Foto's thuiseditie: eigen foto's


| Headerfoto: Fers
| Foto Jillian Kloosterman: Fers
| Foto Janny Leenstra: eigen foto
| Video aftrap Scoor een Boek 2021: Media Heerenveen
| Foto Heero op school: sc Heerenveen
| Foto's thuiseditie: eigen foto's