Skip to content

Leen een Fries

Maatschappelijke opgaven

• Een leven lang ontwikkelen

Partners

De Friese bibliotheken

Facts

• Ontwikkeld in het kader van Leeuwarden-Fryslân F2018

• In 2018 uitleningen van over de hele wereld

• Nu maken we de stap om het project door te ontwikkelen en meer focus aan te brengen

Impact

• We verbinden mensen die ergens veel van weten en mensen die willen weten; zo kunnen we echt kennis maken

Ontdek de bijzondere verhalen van Friese inwoners

Fryslân herbergt oneindig veel verhalen. Deze verhalen vertellen we met het project Leen een Fries. Via podcasts, portretten en interviews op de website en activiteiten door heel Fryslân.

Aan het project doen elk jaar twintig Friese inwoners mee. Zij variëren van leeftijd, komen uit verschillende hoeken en hebben allemaal hun eigen ervaringen. Wat ze gemeen hebben? Allemaal wonen ze in Fryslân en zijn ze bereid hun kennis te delen. Laat je elk jaar overweldigen door de mooie, openhartige en bijzondere verhalen van de leen-Friezen.

Leen een Fries en verrijk je wereld!
Met Leen een Fries delen we kennis van Friese inwoners. Uiteindelijk bundelen we alles in een digitale collectie. Zo blijven de verhalen die nu worden verteld, voor altijd bewaard. In 2023 verzamelen we voor het twee jaar op rij de inspirerende verhalen van 20 leen-Friezen.

Actuele thema’s
Er wordt op dit moment dus hard gewerkt aan een nieuwe collectie voor Leen een Fries. Ook dit jaar worden er twintig leen-Friezen geselecteerd aan de hand van actuele, maatschappelijke thema’s. Hieronder lees je welke thema’s we in 2023 gebruiken.

– Flora & fauna
Door de afnemende biodiversiteit, de klimaatproblematiek en de discussie rondom stikstof zijn we ons steeds meer bewust van de Friese flora en fauna. Maar wat is dat precies, is dit wel ‘Fries‘, hoe is dit eigenlijk ontstaan en waarom is het belangrijk?

– De psyche
Onze mentale gezondheid staat onder druk en dat is een landelijk gegeven. Op welke manier is dit in Friesland zichtbaar en hoe gaan de Friezen hier mee om?

– Leve de vereniging
Door de groeiende individualisering neemt de traditionele vereniging een steeds kleinere rol in binnen de Friese gemeenschap. Korpsen en verenigingen verdwijnen of fuseren, maar er ontstaan ook nieuwe verenigingen. Wat voor verenigingen zijn er in Friesland, welke kennen we en welke niet, wat is hun rol in de maatschappij?

– Wonen
Iedereen in Nederland heeft recht op een dak boven het hoofd. Maar met de huidige crisis heeft niet iedereen daar dezelfde ideeën bij. Op welke manieren leeft de Friese gemeenschap? Wat voor creatieve ideeën worden er gevonden op het woningtekort? Hoe pakken zij de energietransitie aan? 

– Digitalisering
Dat onze wereld steeds digitaler wordt, is een gegeven. De één kan hier beter mee omgaan dan de andere. Wie zijn de koplopers, de innovators, de tegenstanders en wat zijn hun verhalen?

Tipje van de sluier
De podcastafleveringen zijn inmiddels opgenomen en het programma wordt gemaakt. Speciaal voor jullie lichten we ook alvast een tipje van de sluier op over een aantal van onze nieuwe leen-Friezen. Zo vertelt dierenhouder Annet dit jaar iets over de wolf in Nederland, duikt Oetsen in het thema eenzaamheid onder jongeren, geeft Geraldine een kijkje in haar leven als long-covid patiënt en laat Jonathan zien hoe hij leeft als wereldreizen digital nomad. Binnenkort onthullen we op leeneenfries.nl alle nieuwe leen-Friezen!

Leen een Fries wordt georganiseerd door Fers en is in 2018 opgezet samen met de Friese bibliotheken. Benieuwd wat we in 2022 met Leen een Fries hebben bereikt? Bekijk de praatplaat hieronder!

Meer weten?

Barbra Bloemink

Manager Kennis- en Innovatiecentrum

058 284 77 87 / 06 41 51 81 22

barbra@fers.nl
Barbra Bloemink