Skip to content

Leen een Fries

Maatschappelijke opgaven

• Een leven lang ontwikkelen

Partners

De Friese bibliotheken

Facts

• Ontwikkeld in het kader van Leeuwarden-Fryslân F2018

• In 2018 uitleningen van over de hele wereld

• Nu maken we de stap om het project door te ontwikkelen en meer focus aan te brengen

Impact

• We verbinden mensen die ergens veel van weten en mensen die willen weten; zo kunnen we echt kennis maken

Ontdek de bijzondere verhalen van Friese inwoners

Welke nieuwe vormen van activisme leven er in Fryslân? Waarom maakt ambacht een opmars onder jongeren? En wat is de meerwaarde van spiritualiteit in onze drukke maatschappij? Dit is zomaar een greep uit de thema’s van Leen een Fries. Fryslân herbergt oneindig veel verhalen. Deze verhalen vertellen we met dit vernieuwde project. Via podcasts, portretten en interviews op een gloednieuwe website.

Aan het project doen twintig Friese inwoners mee. Zij variëren van leeftijd, komen uit verschillende hoeken en hebben allemaal hun eigen ervaringen. Wat ze gemeen hebben? Allemaal wonen ze in Fryslân en zijn ze bereid hun kennis te delen. Laat je overweldigen door de mooie, openhartige en bijzondere verhalen van de leen-Friezen. Deze zijn te beluisteren via www.leeneenfries.nl.

Het nieuwe project Leen een Fries
Met Leen een Fries delen we kennis van Friese inwoners. Uiteindelijk bundelen we alles in een digitale collectie. Zo blijven de verhalen die nu worden verteld, voor altijd bewaard. Samen met de leen-Friezen organiseren we verschillende activiteiten door heel Fryslân, waaronder bij bibliotheken. Bij deze programma’s valt er niet alleen te luisteren, maar ook te beleven. Denk aan het verhaal van een Sneker bierbrouwer, waarna je zijn zelfgebrouwen bier mag proeven. De leen-Friezen vertellen je wie ze zijn, wat ze doen en waarom ze dit doen.

Actuele thema’s
Alle leen-Friezen zijn uitgekozen aan de hand van vijf actuele thema’s. Denk aan het water, spiritualiteit en geloof, de activistische aard van de Fries en de verschillende ambachten die de provincie rijk is, en wat is nou eigenlijk de Friese identiteit? Ontdek het op de nieuwe website!

Leen een Fries wordt georganiseerd door Fers en is in 2018 opgezet samen met de Friese bibliotheken.

Meer weten?

Barbra Bloemink

Manager Kennis- en Innovatiecentrum

058 284 77 87 / 06 41 51 81 22

barbra@fers.nl
Barbra Bloemink