Skip to content

Taalkaarten

Maatschappelijke opgaven

• Verstevigen inclusieve meertalige samenleving

Partners

• Friese bibliotheken en NHLStenden Hogeschool

Facts

• Meertaligheid draagt bij aan een goede taalontwikkeling

Impact

• Taalkaarten geven ouders het vertrouwen om met hun kinderen met meertaligheid aan de slag te gaan

Hoe leert je kind een taal? En wat als je meerdere talen thuis spreekt en deze aan je kind wilt doorgeven? Dit en nog meer vind je in onze nieuwe taalkaarten! De taalkaarten zijn bedoeld voor ouders/verzorgers en gaan over de meertalige taalontwikkeling en moedigen aan om je eigen (thuis)taal spreken. Je eigen taal is tenslotte de taal van je hart en laat je welkom voelen.

Veel ouders/verzorgers met een andere thuistaal dan het Nederlands twijfelen of het goed is om de thuistaal te (blijven) gebruiken. Deze kaarten geven hen het vertrouwen hoe een goede taalontwikkeling werkt en dat juist die meertaligheid daarvoor zorgt.

Komen ouders/verzorgers langs in de Bibliotheek? Bijvoorbeeld als ze het Boekstartkoffertje ophalen, dan kunnen bibliotheekmedewerkers in gesprek met ouders/verzorgers deze taalkaarten (gratis) meegeven. Het is wenselijk om dit in gespreksvorm te doen, zodat de set de juiste toelichting krijgt.

Thuis kunnen ze de kaarten rustig doornemen. De leesconsulenten BoekStart gebruiken de taalkaarten ook; zij nemen deze mee naar de consultatiebureaus.

Onderdeel van een reeks
De eerste set kaarten is nu klaar en wordt binnenkort verspreid in Fryslân. Deze set vertelt meer over de taalontwikkeling van een kind van 0 – 5 jaar. De kaarten geven tips om ouders op weg te helpen als ze thuis meerdere talen spreken. De kaarten zijn beschikbaar in de talen Nederlands, Engels en Fries. Andere talen volgen later.

Benieuwd naar de set taalkaarten en de aanvullende inspirerende content? Klik hieronder op de knop.

Meer weten?

Gertrud Palstra

Adviseur Meertaligheid & Frysk

058 284 77 23 / 06 20 49 68 47

gertrud@fers.nl
Gertrud Palstra

Berber van der Wal

Projectmedewerker Taal, Meertaligheid & Collectie

058 284 77 92 / 06 38 98 26 66

berbervanderwal@fers.nl
Berber van der Wal