Het kantoor vs de hangmat
De zoektocht naar een goede balans
Door Matty Kamminga
Bijna tien jaar geleden studeerde ik af op het thema ‘flexibel werken’. Tijdens mijn onderzoek kwam ik allemaal mooie foto’s tegen van medewerkers die met een laptop op het strand zaten of in de hangmat lagen. Dat is toch perfect, dacht ik toen … werken waar en wanneer je wilt. Nu we door de huidige omstandigheden gedwongen zijn om meer thuis te werken, moet ik nog wel eens terugdenken aan dat onderzoek. Het zag er toen allemaal zo mooi uit, geen lange files meer, geen hoge kantoorkosten, zelf bepalen waar en wanneer je werkt. Maar ik merk ook welke uitdagingen dit met zich meebrengt, bijvoorbeeld om de juiste werk privé balans te houden wanneer het onderscheid tussen die twee vager wordt.
Waarom zouden we aandacht moeten geven aan de balans tussen werk en privé? Als die balans goed is, voelen medewerkers zich gezonder, presteren beter en halen meer voldoening uit hun werk. Wat mij betreft voldoende motivatie om hier dan ook aandacht aan te schenken.
We zijn erachter gekomen dat we met een mobiele telefoon en een laptop al gauw kunnen werken waar en wanneer we willen. Dit geeft veel vrijheid, je hebt geen reistijd meer en je kunt je werk inplannen zoals dat jou het beste uitkomt. Je zou zeggen, dat is top voor de werk privé balans. Toch hoor en lees ik ook veel verhalen over de verstoring die het kan veroorzaken, omdat werk en privé in elkaar beginnen over te lopen. Deze manier van werken, vraagt om een andere mindset dan de oude manier van werken. Ik deel hierbij 3 tips die je kunnen helpen bij deze nieuwe mindset:
1. ‘creativiteit ontstaat niet alleen tussen 9 en 5′
Iemand zei wel eens tegen mij; ‘creativiteit ontstaat niet alleen tussen 9 en 5’. Waar de een in de ochtend super productief is, gaat de ander pas ‘aan’ na 1 uur in de middag. Als we thuiswerken hebben we ook meer de vrijheid over wanneer we gaan werken. Wees hierin duidelijk over wat je van elkaar verwacht. Dat de één om 21:00 uur in de avond een email stuurt, betekent niet dat de ander ook op dat tijdstip zou moeten reageren. Wanneer je daar niets over afspreekt, kan die verwachting wel ontstaan, dat je altijd en overal bereikbaar moet zijn en dat is niet bevorderlijk voor een goede balans.
2. Richt je op output en minder op het aantal uren
Thuis wordt je niet afgeleid door collega’s en andere kantoorgeluiden. Je zit gauw veel langer geconcentreerd achter elkaar te werken. Verwacht je als werkgever dat iemand 8 uren achter zijn laptop zit thuis of verwacht je dat diegene zijn werk af heeft? Wees hier helder over, zodat medewerkers zich niet schuldig voelen als ze bijvoorbeeld eerder stoppen, maar hun werk wel af is.
3. Houdt contact met elkaar, blijf betrokken
Wanneer je op kantoor bent krijg je van alles mee. Bij het koffiezetapparaat hoor je soms meer dan tijdens een vergadering. Wanneer we meer thuiswerken, kunnen we het gevoel hebben dat we iets missen, minder mee krijgen en daardoor minder betrokken raken. Blijf in contact met elkaar en laat elkaar weten wat je nodig hebt om verbonden te blijven.
Je leest het goed, de verantwoordelijkheid ligt niet bij één van de twee maar bij zowel de werkgever als de medewerker. Ik heb wel iets geleerd, de theorie die ik tijdens mijn studie heb bestudeerd komt soms als een herinnering naar boven. Maar de werkelijkheid waar we nu in zitten, brengt meer uitdagingen mee dan alleen de keuze of je in de hangmat óf op het strand gaat werken.