Leen een Fries en verrijk je wereld
Door Esther Kloosterman
Op 1 juni is het nieuwe Leen een Fries gelanceerd. Waarbij je eerst letterlijk met een leen-Fries op pad ging, kun je deze nu op afstand leren kennen. Met podcasts, interviews, portretten en mini-documentaires vertellen we het unieke verhaal van twintig Friezen. Deze mensen zijn een mooie mix van Friezen, geselecteerd als afspiegeling van onze Friese maatschappij. Uiteindelijk bundelen we alle verhalen tot digitale kenniscollectie. Zo blader je door de jaren heen om te ontdekken wat er wanneer in Friesland speelt.
Verhalen die verwonderen
Toen ik de eerste podcasts beluisterde was ik verwonderd. Ik luister vaak podcasts, maar nooit kwamen ze zo dichtbij. Het is bijzonder hoe openhartig deelnemers in de gesprekken zijn. Over onderwerpen als opgroeien, persoonlijke ontwikkeling, tegenslagen en overtuigingen. Na het luisteren van de verhalen had ik het gevoel dat ik iedereen persoonlijk kende. Dat was gek, want andersom was dat niet zo.
Een voorbeeld is het verhaal van de jonge Mees. Hij woont in Leeuwarden en studeert aan de Academie voor Popcultuur. Mees schrijft teksten, zingt liedjes en houdt zich bezig met spoken word. In de podcast vertelt Mees hoe de meisjesnaam die hem gegeven is, niet bij hem past. Hoe is het om op te groeien met sociale regels die niet van jou op toepassing zijn? Op een ontluikende, optimistische manier neemt Mees je mee in zijn wereld.
Een ander voorbeeld is het verhaal van de moedige Ayal. Ze komt uit Ethiopië en woont nu zo’n tien jaar in Nederland. In de podcast vertelt ze hoe het was om zielsalleen in een ander land met een andere cultuur terecht te komen. Dingen die voor ons heel normaal zijn, zoals kale bomen in de winter, zijn voor haar nieuw. Waar ze verwacht in een druk, dichtbevolkt land terecht te komen, raakt ze verzeild in Hallum. Een stil dorp waar overdag bijna geen mens te bekennen is. Op een humoristische wijze vertelt Ayal over alles wat haar opvalt in Nederland. Het zijn dingen waar wij niet bij stilstaan, maar die onze blik verruimen. Als maatschappelijk werker helpt Ayal nieuwkomers hun weg te vinden in Nederland.
Verrijk je kennis
De kennis die de leen-Friezen delen zijn een mooie verrijking. Je krijgt de kans om een wereld te ontdekken die je nog niet kent. Om naar een verhaal van iemand te luisteren die je anders nooit had gehoord. Stuk voor stuk zijn het mooie verhalen. Ik raad iedereen dan ook aan om de podcasts te beluisteren. Zeg het voort!
Alle verhalen zijn te vinden op www.leeneenfries.nl. De podcasts kun je hier beluisteren.