Skip to content

Symposium Taalrijk Fryslân

21 november 2024

Om mee te kunnen doen aan de maatschappij moet je kunnen lezen, schrijven, rekenen en computeren. Reizen met het OV, je (vrijwilligers-)werk, je stem uitbrengen bij verkiezingen of het volgen van het nieuws, het zijn allemaal voorbeelden van basisvaardigheden die je nodig hebt om volledig deel uit te maken van onze samenleving. Fryslân staat helaas in de top 3 van provincies met de hoogste percentages laaggeletterdheid. Dit willen we veranderen. En dat kunnen we alleen samen.

Daarom organiseert Fers in opdracht van Provincie Fryslân op 21 november van 12.00 tot 17.00 uur het Symposium Taalrijk Fryslân: meer taal, meer kansen in de Kanselarij in Leeuwarden.

Keynote sprekers
Tijdens de middag kun je luisteren naar Ronald Giphart en Willemijn Zwart als keynote sprekers.

Ronald Giphart is de alleskunner onder de Nederlandse schrijvers. Giphart heeft talloze fascinaties waar hij fantastisch over kan schrijven én vertellen. Waaronder, taal, de evolutie van de mens, het belang van storytelling, de biologie van de liefde, gastronomie, wetenschap, AI, robotisering… waar is deze man eigenlijk niet in thuis?

Willemijn Zwart is een gedreven onderwijsvernieuwer met een talent voor het verbinden van verschillende mensen en groepen. Ze richt zich op het vinden van common ground tussen verschillende groepen mensen: wat verenigt ons en hoe kunnen we samen verder? Taal is daarvoor vaak een startpunt, net als diversiteit of regionale geschiedenis.

Deelsessies
Laat je na de verhalen van onze keynote sprekers ook inspireren tijdens verschillende deelsessies. De deelsessies draaien allemaal om wat jij of jouw organisatie moet weten of kan doen om het tij te keren. Daarnaast kun je in het wereldcafé concreet aan de slag met vraagstukken als: waarom is samenwerking tussen ketenpartners zo belangrijk en hoe doe je dat? Hoe sluit preventie en curatie beter op elkaar aan? Maar ook, welke invloed heeft laaggeletterdheid op onze democratie?

Ben je erbij?

Meer weten?

Julie Bruijnincx

Adviseur Leesoffensief

06 13 58 00 67

julie@fers.nl
Julie Bruijnincx