Skip to content

Alle hens
aan dek

Door Wybe Koehoorn

“Met de vlam in de pijp scheur ik door de Brennerpas..”
Dat liedje van Henk Wijngaard resoneert voortdurend in mijn hoofd als ik door de gangen richting de loods loop. Klaar voor weer een nieuwe ronde boeken brengen! Vandaag route Balk en omgeving: langs De Klinkert in Sloten, De Stapstien in Nijemirdum, De Walikker in Oudemirdum en door naar De Toekomst in Bakhuizen. Een bakkie doen in Hemelum, via Warns door naar Stavoren. Het is prachtig weer en alles staat in bloei. Verdikkie, ik had mijn zwembroek mee moeten nemen. Dan had ik een duik genomen in het IJsselmeer. Da’s pas een originele lunchpauze. Maar de plicht roept, dus het blijft bij een bammetje. Door naar Hindeloopen.

“Met nog dertig dozen boeken, ver van huis, maar in m’n sas..”
Nu de bibliotheken en scholen voorzichtig weer open zijn gegaan is de boekenstroom in een versnelling geraakt en hebben de logistieke collega’s de handen vol aan het verwerken en distribueren van al dat leesvoer. Vanzelf kwam toen de vraag of er andere collega’s bereid zijn om een handje te helpen. Daar ben ik gretig op ingegaan want ik mag graag in beweging zijn en eens wat anders voor ogen hebben dan twee beeldschermen. Zodoende heb ik nu het genoegen om een aantal routes door Friesland te rijden. Met als vracht: boeken voor de schoolbibliotheken in allerlei dorpen in onze prachtig provincie. Mijn collega’s achterlatend met de administratie. Dank voor jullie steun!

Niet alleen ik, maar meerdere mensen hebben zich bereid getoond om een helpende hand te bieden bij het verwerken van de boeken. Zo komt het voor dat we met een stuk of vijf mensen, boeken staan te verdelen in de loods. Daardoor helpen wij niet alleen de bulk wegwerken, maar kunnen wij ons ook eens losmaken van die bureaustoel en de handen uit de mouwen steken. Je krijgt zo een kijkje in de keuken van logistiek en het is nog gezellig ook!

“Met de vlam in de pijp door dit mooie Friese land..”
Route Noord: Feanwâlden, Broeksterwâld, Wâlterswâld, Damwâld. Tjemig, wat een wouden hier. Rinsumageast, Burdaard, Bornwird. Even mijzelf uitlaten op de pier bij Holwerd, dan door naar Blije en Ferwert. De scholen lijken soms gesloten. De kinderen gaan per toerbeurt naar school en ouders mogen niet blijven rondhangen. Hier en daar spelen wat kleuters op het plein. Ik trek mijn handschoenen aan, laad een aantal dozen op het steekwagentje en slalom langs de hekken en de spelende kinderen naar de ingang van de school. Ik zet de dozen achter de deur, groet de juf op het plein en schop een bal weg (lekker puh). Gaandeweg besef je wat de logistiek van Fers doet: lezen mogelijk maken tot in de kleinste dorpjes in Friesland.

Gepubliceerd op 11 juni 2020