BHV, daar red je levens mee!
Door Simone Kromkamp
Een kwartier lang was het zaterdagavond 12 juni stil in de Europese huiskamers tijdens het EK-duel. De beelden van de Deense voetballer Christian Eriksen die, omringd door zijn teamgenoten, werd gereanimeerd zijn de wereld rondgegaan. Mede door het snelle ingrijpen is zijn leven gered.
Deze heftige beelden hebben veel mensen wakker geschud. Dat blijkt onder andere uit de toename in het aantal zoekopdrachten naar uitlegvideo’s over reanimeren. Iedereen kon zien dat adequaat handelen in een dergelijke situatie iemands leven kan redden.
BHV’ers in actie
Of het nu op de werkvloer in je eigen organisatie is, op straat, in een restaurant of een winkel: overal kan je iets overkomen waarbij hulpverlening nodig is. Wist jij dat bedrijfshulpverleners (BHV’ers) dan in actie komen? Zij zijn opgeleid om direct handelend op te treden en zetten deze vaardigheid niet alleen in binnen de eigen organisatie, maar spelen ook in de publieke ruimte een belangrijke rol. Daarom nodigt de Stichting Dag van de BHV alle organisaties in Nederland uit om iedere eerste maandag van november aandacht te besteden aan de ‘Dag van de BHV’. Op deze dag worden door heel Nederland de circa 500.000 bedrijfshulpverleners in het zonnetje gezet en aandacht, respect en waardering gevraagd voor bedrijfshulpverlening, want weet je wat een BHV’er allemaal doet?
– Herkennen en bestrijden van brand
– Herkennen en behandelen van verschillende letsels
– Levensreddende handelingen uitvoeren bij een slachtoffer
– Reanimeren van een slachtoffer, met en zonder AED
– Ontruimingen en evacuaties faciliteren
Elke minuut telt
Wist je dat je je ook kunt aanmelden als burgerhulpverlener als je BHV’er bent? Dit kan op hartslag.nu. Als burgerhulpverlener vergroot je de overlevingskans van mensen met een hartstilstand. Jij start met reanimeren totdat de professionele hulpverlening er is. Hierdoor kun je helpen levens te redden! Elke dag krijgen namelijk 40 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De overlevingskans is het grootst wanneer iemand binnen 6 minuten ter plaatse is, start met reanimeren en eventueel een AED aansluit. Als elke minuut telt, is snelle hulp van levensbelang. Weet jij wat je moet doen als je iemand in elkaar ziet zakken? Bijna driekwart van de Nederlanders weet niet goed wat te doen als iemand een hartstilstand krijgt.
Wat is het een geruststellende gedachte dat je in je werkomgeving mag rekenen op de inzet van jouw BHV collega’s. Nu er bij veel bedrijven vaker thuis wordt gewerkt, is het zinvol om in kaart te brengen of er elke dag voldoende BHV’ers op kantoor aanwezig zijn. Bij Fers zijn er, naast de mensen die al jaren zorgen dat wij veilig kunnen werken, nu gelukkig ook een aantal nieuwe collega’s die BHV’er willen worden.
Lang leve de BHV!