Ga mee verdwalen in onderwerpen
en verhalen
Door Margreet Zeeders
Als ik mensen vertel dat ik adviseur collectie ben bij Fers, zeggen ze vaak: ‘oh lekker tussen de boeken!’ En ja, dat klopt: bibliotheken hebben heel veel boeken en ik ben een enorme boekenliefhebber, echter is collectie voor mij veel meer dan dat. Het draait om informatie en ontspanning. Soms vind je dat in de vorm van een boek, maar denk ook aan films, games, kranten, podcasts en alle informatie die er online te vinden is via databanken en archieven. De openbare bibliotheek is de toegangspoort tot al deze bronnen van kennis en cultuur.
Combineren van verschillende bronnen
Ieder jaar in november krijgen bezoekers een gratis boek tijdens Nederland Leest. Dit jaar staat Nederland Leest in het teken van familiegeschiedenissen met “Het zwijgen van Maria Zachea” door Judith Koelemeijer (NS publieksprijs 2002) en het jeugdboek “Dwars door de storm” van Martine Letterij en Karlijn Stoffels. Nederland Leest is één van de initiatieven om mensen het plezier van lezen te laten ervaren. Ik las altijd al graag, maar ik zoek ook graag dingen op in encyclopedieën en online. Dit jaar combineert Nederland Leest deze twee liefhebberijen van mij! Naast het lezen van het gratis boek kun je ook aan de slag met Delpher. Delpher is een (gigantisch) archief van kranten, boeken en tijdschriften dat regelmatig wordt aangevuld (www.delpher.nl). Deze week zijn er bijvoorbeeld alweer 68 tijdschriften toegevoegd uit het begin van de 20e eeuw. Als ik eenmaal in zo’n archief duik ben ik voordat ik het weet zo 50 pagina’s verder.
De familiegeschiedenissen die dit jaar de hoofdrol spelen in de boeken van Nederland Leest kunnen je dus erg nieuwsgierig maken naar je eigen geschiedenis. Wat stond er in de kranten in jouw geboortejaar of dat van je vrienden? Via zo’n zoektocht kom je dingen te weten over bijzondere plekken, straten en mensen die je misschien inspireren tot een roadtrip. Lekker met de fiets of auto op pad om nog meer nieuwe dingen te ontdekken. En dan kan het zomaar zo zijn dat je een paar weken later op social media ziet dat de bibliotheek een online-workshop ‘schrijf je eigen familiegeschiedenis’ aanbiedt. Daar geef jij je dan natuurlijk ook meteen voor op..
Het afgelopen jaar heb ik samen met een groep collectiespecialisten gewerkt aan een nieuwe visie op collectie. We willen onze gehele collectie graag meer zichtbaar maken zodat we onze bezoekers, zowel online als fysiek, nog meer kunnen inspireren. We werken al veel samen met andere (lokale) organisaties maar dat willen we verder uitbreiden. Zodat je in de toekomst nog verder kunt zoeken en lekker kunt ‘verdwalen’ in de onderwerpen en verhalen die jou interesseren. Heerlijk vooruitzicht toch?