Skip to content

Hoe zit jij eigenlijk op je stoel?

Door Simone Kromkamp

Voor velen is RSI (Repetitive strain injury) een bekend begrip door eigen ervaring met deze klachten of een bekende (collega) die klachten heeft. Op vrijdag 28 februari is het internationale dag tegen RSI, daarom lees je in dit blog meer over RSI én krijg je een aantal handige tips over hoe je deze klachten kunt voorkomen.

“Jaren geleden, nog bij een vorige werkgever, kreeg ik tintelingen en pijn in mijn handen, polsen, schouder en nek. Na een bezoekje aan de huisarts was het duidelijk, ik had RSI. Pas toen werd ik me ervan bewust hoe belangrijk mijn werkhouding is. Naar de hoogte van mijn bureau en stoel had ik tot op dat moment nog nooit omgekeken. Bellen deed ik altijd met mijn telefoon geklemd tussen hoofd en schouder (want dan kun je ondertussen ook nog lekker doortikken). Het toetsenbord stond altijd op de pootjes omhoog en ik veranderde vrijwel niet van werkhouding gedurende de dag. Maar uiteindelijk ging ik dus mijn werkplek juist instellen, stapte ik over op een headset en ging ik meer (loop)pauzes nemen. Door die aanpassingen én een aantal bezoekjes aan de fysiotherapeut ging het al vrij snel weer goed,” aldus Simone.

Wat is RSI nu eigenlijk?
RSI is een verzamelnaam voor klachten en symptomen die voorkomen in bovenrug, nek- en schoudergebied, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. De klachten worden doorgaans veroorzaakt door repeterende bewegingen, een langdurige statische houding of een combinatie van beide. Verder kunnen persoons- en werkgebonden factoren een belangrijke rol spelen bij het ontstaan, verergeren of het in stand houden van RSI. Door de toenemende aanwezigheid van beeldschermen ontstaat RSI ook steeds vaker buiten werksituaties, bijvoorbeeld door intensief smartphone- of tabletgebruik.

Wil je voorkomen dat je RSI krijgt of dat je klachten verergeren? Hier een aantal tips:

Tips
1. Zorg voor een goed ingestelde werkplek, waarbij je onder andere rekening houdt met de hoogte van je bureau en stoel, maar ook met de stand van je beeldschermen. Bij een goede werkhouding heb jij je hoofd rechtop, boven de romp; hangen je schouders ontspannen en steunen je onderarmen op de armleuning van je stoel of bureaublad; zijn je polsen ontspannen ofwel in de neutrale stand; voeten op de vloer zonder dat bovenbenen worden afgekneld.

2. Wissel het beeldschermwerk regelmatig af (minimaal elk uur, bij voorkeur elk half uur) met een korte pauze of andersoortig werk. Voorkom sowieso langdurig zitten: elke 30 minuten 2 minuten opstaan en bewegen. Goed moment om een kopje koffie of thee te halen of net even te buurten bij een collega.

3. Blijf in beweging gedurende de dag en bedenk een aantal (rek en strek) bewegingen die je tussendoor even kunt doen. De pauze is een goed moment om te bewegen en te ontspannen. Ga bijvoorbeeld met een aantal collega’s even een blokje om tijdens je lunch in plaats van met je broodje in de kantine te zitten. En: wandelen zorgt ook nog eens voor meer creativiteit en maakt je ‘brein’ weer leeg! Kun je daarna ook weer fris beginnen.

Ben je op zoek naar meer tips? Op www.rsi-vereniging.nl vind je nog veel meer.

Wat ik zelf doe om te voorkomen dat ik weer klachten krijg? Op het werk is afwisseling voor mij heel belangrijk, zo wissel ik tussen staand en zittend werken en heb ik mijn werkplek helemaal op mezelf afgesteld. In plaats van een vraag aan een collega op de mail te zetten, loop ik even naar zijn/haar kantoor. Ik haal mijn eigen drinken en haal dit altijd even beneden inplaats van op mijn eigen afdeling boven, waar ook een koffieapparaat staat. Zo kom je nog eens ergens én haal je ook makkelijke die 2 minuten. In de pauze ga ik vaak een blokje om (als het niet regent). En ook mooi: collega’s worden er ook nog eens blij van als je ze mee vraagt om mee naar buiten! Het zijn simpele dingen, die voor mij een groot verschil maken.

Gepubliceerd op 28 februari 2020