Skip to content

Kilometervreter

Door Klaas de Jong

Na de barre winterweek kunnen de handschoenen weer in de kast. Het was erg koud als je ‘s morgens met -9 uit de bus stapte, maar het was een prachtige periode waardoor je de lockdown bijna even vergat. Als chauffeurs merken wij gelukkig niet zo veel van de lockdown, wij kunnen veilig laden en lossen bij de bibliotheken. Dat is natuurlijk fijn voor ons en voor alle lezers. Samen met de collega-chauffeurs Sietse, Ronnie, Ronald, Jan, Jelle & Gerrit klaren we deze klus. Normaliter vertrekken we maandag t/m zaterdag om 06.00 uur ‘s morgens. Eén bus rijdt route noord en de andere route zuid, die laatste route is meer dan 300 km lang. In totaal bezoeken we op beide routes 36 bibliotheken (op de eilanden worden bibliotheken voorzien door een externe vervoerder).

Wat vervoeren we in die bussen?
Nieuwe boeken, mailings, posters, gerepareerde computers/beeldschermen, themacollecties en andere materialen die we onderweg tegenkomen worden door ons vakkundig afgeleverd. Daarnaast brengen en halen we boeken in De Westereen, waar ze door leerlingen van de Friese Poort gereed gemaakt worden voor uitlening in de bibliotheken. Naast de routes voor de bibliotheken rijden we ook nog een aantal routes voor de zakelijke dienstverlening:
– We leveren een paar keer per jaar nieuwe boeken aan scholen in de clusters Mar & Fean en Noord.
– Voor boekhandel van de Velde verzorgen we vanuit hun magazijn de expeditie naar de winkels in Dokkum en Harlingen.
– Vanuit het magazijn bij Fers bezoeken we dagelijks Afûk om ook hen te voorzien van de nodige dozen en pakketten.

Op een gemiddelde dag verwerken we per bus zo’n 2500 gereserveerde materialen voor de bibliotheken die we grotendeels direct in de bus sorteren. De rest wordt gesorteerd in de expeditiehal, evenals retouren van de eilanden, landelijk uitleningen en andere materialen. Vervolgens worden de bussen weer volgeladen voor de volgende dag. Ook de media-collega’s Ate, Heine-Jan, en Herbert helpen daaraan mee. Samen vormen we al jaren team Logistiek, een team waar ik trots op ben.

Nieuwe kratten
Het project dat nu speelt, is het wisselen van honderden oude kratten voor nieuwe. We halen de oude op bij de bibliotheken en wisselen deze in voor nieuwe. Dat is best een hele klus. Omdat de maten van de nieuwe kratten wat afwijken was het nodig om de laadvakken van de bussen en de schappen in de expeditiehal aan te passen. Arbotechnisch is de wissel een mooie verbetering: de nieuwe kratten zijn 5 centimeter lager waardoor ze lichter zijn om te tillen. De eerste reacties zijn positief!

Ondanks de temperaturen die door het jaar heen variëren van -10 tot +33 laat ik het asfalt nog steeds met veel plezier onder mij door schuiven. Ik geniet van het Friese landschap, van de vrijheid die dit werk toch ook biedt en het feit dat we er met elkaar voor zorgen dat Friesland leest!

Gepubliceerd op 25 februari 2021