Skip to content

Praatplaten Bibliotheken

Het belang van gelijke kansen

Met en voor de Friese bibliotheken heeft Fers door illustrator Linda de Haan drie praatplaten laten maken die inzichtelijk maken wat het (onmisbare) werk van bibliotheken is bij het streven naar gelijke kansen. De bibliotheken kunnen ermee op pad naar partners en gemeenten, om het belang van het gezamenlijk tegengaan van laaggeletterdheid te onderstrepen.

Het Fries Bibliotheken Netwerk maakt zich sterk voor de (gelijke) kansen van de inwoners van Fryslân. Wij geloven in de kracht van een doorlopende leeslijn, (digi)taalvaardigheid en een goede gezinsaanpak om laaggeletterdheid tegen te gaan. Het netwerk werkt duurzaam samen met onder meer het onderwijs.

In de praatplaat ‘Iedereen leesvaardig’ staat de ambitie centraal om het urgente probleem van laaggeletterdheid aan te pakken, zodat de mogelijkheden van alle inwoners van Fryslân toenemen. ‘Taalrijk is kansrijk’ gaat over de ambitie om kinderen en jongeren de vaardigheden mee te geven die nodig zijn voor een kansrijke toekomst. De plaat ‘Gezin als begin’ zoomt in op het doorbreken van de cyclus van laaggeletterdheid door in te zetten op taalsterke gezinnen. Bij de praatplaten hoort een ‘oplegger’ met toelichting. Ook hebben we per plaat een korte video gemaakt waarin we een aantal belangrijke onderdelen toelichten.
Over Linda de Haan
Illustrator Linda de Haan (1976) groeide op in Burgum. Ging later naar het Drachtster Lyceum en studeerde af als illustrator en docent tekenen aan Academie Minerva te Groningen (1998). In 2000 verscheen haar eerste prentenboek ‘Koning & Koning’, dat ze maakte met Stern Nijland. Op dit moment werkt Linda als fulltime illustrator. Ze maakt illustraties voor tijdschriften, prentenboeken en les- en leesboeken. Daarnaast werkt ze voor opdrachtgevers als Elkien en gemeente Leeuwarden. Sinds 2016 is ze ook als Schoolschrijver actief. Meer over Linda

Meer weten?

Barbra Bloemink

Manager Kennis- & Innovatiecentrum

058 284 77 87 / 06 41 51 81 22

barbra@fers.nl
Barbra Bloemink