Skip to content

Scoor een Boek!

lezen en sport met elkaar verbinden

Maatschappelijke opgaven

• Vergroten van taalvaardigheid

Partners

Friese bibliotheken, basisscholen, Sport Fryslan, BV Sport, GGD Fryslân en voetbalclubs sc Heerenveen & SC Cambuur

Facts

• 25% van de basisschoolleerlingen verlaat de school met een taalachterstand van maar liefst 2,5 jaar

• Wanneer kinderen 15 minuten lezen per dag, groeit hun woordenschat al met ongeveer 1000 woorden per jaar

Impact

• Meer dan 50 basisscholen doen mee met de derde editie van Scoor een Boek! in Fryslân

• In totaal gaan bijna 2500 leerlingen in 2022 aan de slag met Scoor een Boek!

Leesplezier stimuleren door te verbinden met sport

Scoor een Boek! is een leesproject waarbij de Friese bibliotheken en scholen samenwerken met voetbalclubs sc Heerenveen en SC Cambuur. Hiermee willen we leesplezier bij kinderen aanwakkeren, dit doen we door lezen te verbinden aan sport. Oftewel: boeken scoren! Het project richt zich op groep 5 en 6 van het primair onderwijs en in totaal zijn er bijna 2500 leerlingen die meedoen aan de editie van 2022. 

Stimuleren van leesplezier
Hoe meer woorden je hoort, hoe beter dat is voor je taalontwikkeling. Dat geldt ook voor lezen. Wanneer kinderen 15 minuten lezen per dag, lezen zij 1 miljoen woorden per jaar en groeit hun woordenschat met ongeveer 1000 woorden per jaar. Het vrij lezen is dus ontzettend belangrijk. Met het programma Scoor een Boek! willen de Friese bibliotheken het plezier in lezen bij kinderen stimuleren. Want als je er plezier in hebt, lees je vaker en meer. Door lezen te koppelen aan sport willen we ook kinderen aanspreken die in eerste instantie minder geïnteresseerd zijn in lezen. 

Het programma
Het programma duurt 9 weken en heeft een aftrap, rust en fluitsignaal. De aftrap is de start van het project en vindt plaats in februari. In de weken erna ‘scoren’ zij met hun klas zoveel veel mogelijk boeken. Bij het fluitsignaal wordt het project op een leuke manier afgesloten en wordt bekend hoeveel boeken er zijn gescoord. Dit jaar ligt er extra focus op lezen binnen het gezin. Alle deelnemende leerlingen krijgen een thuisposter, met voetbal stickers die ze kunnen opplakken voor bijvoorbeeld voorlezen aan hun broertje of zusje. Want zien lezen, doet lezen.

Lezen verbinden aan sport: profvoetballer moedig aan
De Friese bibliotheken werken in dit project o.a. samen met sc Heerenveen en SC Cambuur. Voetballers van beide clubs motiveren de kinderen in hun werkgebied door middel van een reeks leuke video’s. Hieronder de aftrapvideo’s van sc Heerenveen en SC Cambuur.

Meer weten?

Femke Wijbenga

Adviseur Marketing & Communicatie

058 284 77 89

femke@fers.nl
Femke Wijbenga

Janneke Straatsma

Adviseur Educatie

058 284 77 21 / 06 30 95 37 62

janneke@fers.nl
Janneke Straatsma