Skip to content

Maatschappelijke opgaven

• Verstevigen inclusieve meertalige samenleving

Partners

Cedin, Afûk, Elikser en Omrop Fryslân

Facts

• Van de brugklassers in Fryslân noemt 23% zichzelf een lezer en 30% leest ‘zo nu en dan’

• Slechts 8% van de leerlingen geeft aan wel eens een Fries boek te lezen en 40% geeft aan niet vrijwillig een Fries boek te lezen

• Voor 50% van de leerlingen was het boek tijdens dit project het eerste Friese boek ooit

Impact

• Met LêsNo wordt voor het achtste jaar op rij bijna 70% van alle brugklassers (4100 brugklassers) in Fryslân bereikt

• 70% van de leerlingen geeft aan beter Fries te kunnen lezen en bijna 50% geeft naar aanleiding van dit boek aan nog eens een Fries boek te lezen

Achtste editie LêsNo: 'Schuldich'

Hoe krijg je brugklassers zover om een Fries boek te lezen als ze vaak nog nooit een Fries boek gelezen hebben? Met het prachtige project LêsNo natuurlijk! Tijdens de editie van 2022 staan het boek ‘Skuldich’ en de vlog-detective ‘Jennifer stript’ centraal.

Boek ‘Skuldich’ 
Het boek ‘Skuldich’ van Jennifer de Vries (ghostwriter Caja Cazemier) vertelt het verhaal van Dipika. Ze woont op het platteland van Tamil Nadu, Zuid-India. Als meisje van 16 jaar moet zij al werken in de kledingindustrie. Ze maakt lange dagen en er wordt veel misbruik van haar en alle andere vrouwen die er werken gemaakt. Wie komt voor hun op? Dan ontmoet ze Kumar en als er op een dag wat ergs gebeurt, vlucht ze naar hem. Kumar’s zus en haar vriendinnen zijn diep onder de indruk van Dipika’s verhaal. Iedereen die kleren koopt, moet weten van de slechte werkomstandigheden. Met hulp van Kumar komen ze in actie. Zo verandert Dipika van textielarbeidster in een hackster. Kan ze de westerse wereld wakker schudden? En hoe ver kan ze gaan?

Detective-vlog ‘Jennifer Stript’
Jennifer de Vries (bekend van Jennifer to the Max) komt met een nieuwe vlog over mode en kleren. Ze is succesvol, maar dan wordt ze gehackt en gechanteerd met haar eigen naaktbeelden.. Om zichzelf te beschermen besluit ze de specifieke opdrachten van de hacker uit te voeren. Zo wordt stukje bij beetje duidelijk dat Jennifer voor de hacker een middel is om de zieke kledingindustrie te ontmaskeren. Ze komt er achter dat mode-influencers medeverantwoordelijk zijn voor het grootschalige misbruik van arbeiders en milieuvervuiling. ‘Jennifer Stript’ is een transmediale vlog waarin het verlangen naar online succes leidt tot het onthullen van offline drama. Lukt het Jennifer om haar volgers een alternatief te bieden voor de producten van de ‘foute’ mode-industrie en ook nog om te gaan met de druk die de zoektocht met zich mee brengt?

Lesmateriaal
Het lesmateriaal bestaat uit een opdrachtenboekje met 6 lessen en helpt leerlingen om het boek te begrijpen. Elke les bevat vragen over het boek en één grote opdracht over de thematiek in het boek en/of vlog. Het materiaal bevat ook een docentenhandleiding en een audio-meeleesversie, zodat leerlingen het boek tegelijk lezen en beluisteren kunnen.

Over LêsNo
Om het lezen in het Fries onder jongeren, brugklassers in het bijzonder, te stimuleren ontwikkelde Fers samen met de Afûk en Cedin het project LêsNo. Ook Omrop Fryslân is inmiddels betrokken. De combinatie van een goed boek, online media en aansprekend lesmateriaal heeft gezorgd voor enthousiasme onder de docenten én onder de leerlingen.

Meer weten?

Gertrud Palstra

Adviseur Meertaligheid & Frysk

058 284 77 23 / 06 20 49 68 47

gertrud@fers.nl
Gertrud Palstra

Janneke Straatsma

Adviseur Educatie

058 284 77 21 / 06 30 95 37 62

janneke@fers.nl
Janneke Straatsma