Skip to content

Fries voorleestalent gezocht!

Voorleeswedstrijden

Maatschappelijke opgaven

• Vergroten van taalvaardigheid

Partners

Friese bibliotheken en Stichting Lezen

Facts

• Gemiddeld 200 basisscholen in Fryslân doen jaarlijks mee aan de Nationale Voorleeswedstrijd

• Circa 65 klassen uit het voortgezet onderwijs doen mee aan Read2Me!

Impact

Door het organiseren van voorleeswedstrijden komen jaarlijks heel veel scholieren, ouders en studenten op een speelse manier in aanraking met het plezier en belang van lezen en voorlezen.

Voorleeswedstrijden in Fryslân

Fryslân zit bomvol voorleestalent. Om die talenten te vinden en (voor)lezen te stimuleren organiseren de Friese bibliotheken al meer dan 25 jaar voorleeswedstrijden voor groep 7 en 8 van de basisschool en sinds 10 jaar ook Read2Me! voor brugklassers. Ook studenten van de PABO doen mee aan de PABO Voorleeswedstrijd om hun voorleesvaardigheden verder te ontwikkelen en ze te motiveren om het enthousiasme voor lezen over te dragen op hun leerlingen.

De bibliotheken in Fryslân organiseren regionale rondes. Fers coördineert alles, en organiseert vervolgens de provinciale finales. Onze provinciale kampioenen vertegenwoordigen Fryslân tijdens de landelijke finales en dat levert regelmatig landelijke kampioenen op uit Fryslân!

Nationale Voorleeswedstrijd
Normaal gesproken organiseren we de provinciale finale van de Nationale Voorleeswedstrijd in het mooie theater van Gorredijk, met daarbij alle klassen en de ouders als publiek. In 2020 lukte dat tijdens de eerste Corona periode helaas niet. Als alternatief hebben we toen een digitale finale georganiseerd, en de eerste online provinciale voorleeskampioen van Fryslân is toen live op het schoolplein gehuldigd.

Helaas kon de provinciale finale ook in 2021 nog niet ‘normaal’ georganiseerd worden, maar we hebben wel een mooi alternatief bedacht. De finale was dit jaar op 11 mei in studio GV Stage Equipment en vond plaats binnen de op dat moment geldende coronamaatregelen. De 14 finalisten mochten namelijk maar met één begeleider aanwezig zijn. De jury en presentator Raynaud Ritsma waren ook live aanwezig. De rest van de school en familie kon via een livestream meekijken naar de finale. Melle Talsma van It Iepen Finster uit Achlum heeft deze 28e provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen.

Winnaar Melle las een fragment voor uit het boek ‘Papa Bandiet’ van David Walliams. Jurylid Loes Meijer (Logopediste en voorleescoach) zei het volgende tegen hem: “Je hebt een prachtig accent, heel knap  hoe je een theezakje op 20 manieren beschreven hebt, je bent een kunstenaar in het voorlezen. Je hebt een goede stem, mooie tempowisselingen, ik zat er helemaal in en heb erg gelachen, je hebt de humor te pakken en volgens mij ga jij het heel goed doen tijdens de landelijke finale. Juryleden Harmen Akerboom (beleidsambtenaar bij de Provinsje Fryslân) en Liedeke Pol (allereerste winnares van de provinciale en de landelijke finale) waren het hier unaniem mee eens. De tweede prijs ging naar Mieke van der Linde van OBS de Aventurijn uit Munnekeburen en de derde prijs was voor Hidde de Haas van CBS Klaver Fjouwer uit Oudega (SW).

Op 26 mei vertegenwoordigde Melle de provincie Fryslân tijdens de digitale landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd in Utrecht. Over alle deelnemers had de jury lovende woorden. De finalisten hadden heel leuke, gevarieerde boeken gekozen. De kwaliteit van alle twaalf finalisten was heel goed, wat de keuze er voor de jury niet makkelijker op maakte. Helaas viel Melle buiten de top 3.

Publiek tijdens de provinciale finale van 2021
Publiek tijdens de provinciale finale van 2021

Meer weten?

Janneke Straatsma

Medewerker Taal- & Leesbevordering

058 284 77 21 / 06 30 95 37 62

janneke@fers.nl
Janneke Straatsma