Alles is collectie
Door Margreet Zeeders
De collectie. Mijn veld van advies. Soms noem ik het stiekem ook wel aanbod en meng ik de programmering er ook bij in. Want wat is collectie eigenlijk? Vroeger waren het kleitabletten, nu denken de meeste mensen bij collectie toch vaak aan boeken en een enkeling aan e-books of luisterboeken. Ik denk aan informatie, inspiratie, ontspanning en ontwikkeling op welke manier dan ook. Hierover vertelde ik al eerder in een blog. In dit blog wil ik graag vertellen over de rol van collectie (in de breedste zin van het woord) binnen de bibliotheek en dus binnen de samenleving.
Collectie sijpelt overal doorheen
De bibliotheek heeft vijf maatschappelijke opgaven en de collectie speelt in alle vijf een rol. De twee duidelijkste rollen van de collectie zijn: het ter beschikking stellen van kennis & informatie en het bevorderen van lezen en laten kennismaken met literatuur. Dat deze rol veelal vervuld kan worden door boeken is natuurlijk helder. Maar is je weleens opgevallen hoe vaak op een dag je iets leest dat niet in een boek staat? Denk bijvoorbeeld eens aan posters langs de weg, berichten op sociale media, ondertiteling onder een film, tekst in een videospel of een gedicht op een muur. Lezen doe je altijd en overal!
Mijn persoonlijke favoriet rol is de bijdrage die de collectie biedt in de zelfontwikkeling en educatie van mensen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bevorderen van zelfredzaamheid. Kennis en toegang tot allerlei informatie vergroot de zelfredzaamheid en weerbaarheid van mensen. Daardoor ervaren mensen meer autonomie en mogelijkheden in hun (dagelijks) leven en dat is een goede graadmeter voor geluk.
Voor ieder wat wils
Ik vind boeken geweldig, lezen is voor mij echt een manier om te ontspannen, iets beter te begrijpen of geïnspireerd te raken. En hoewel lezen voor ieder mens voordelen heeft, is het niet voor iedereen de favoriete manier om iets nieuws te leren. Soms heb je een heel specifieke vraag waar net geen boek over geschreven is. Of leer je sneller door het gewoon uit te proberen (in een makerlab of workshop). Ieder mens ontwikkelt zich op zijn eigen manier en eigen tempo. Pak je snel dingen op tijdens een groepscursus of ben je meer een autodidact? En wil je dan een online cursus volgen met opnames of heb je liever een boek met opdrachten? Oftewel, leer je makkelijker door te doen, te horen, te lezen of te zien? Wat je volgende stap is en op welke manier je deze wilt en kunt zetten is per persoon verschillend.
Als je op welke manier dan ook beter wordt op de onderdelen waarop jij je wilt ontwikkelen, of dat nou zingen is of het doen van je belastingaangifte, word je daar gelukkiger en zelfverzekerder van. En hoe mooi is het dat de bibliotheek je daarin kan helpen op een manier die bij je past!