Skip to content

Data Detox

'kuur' om grip te krijgen op je digitale privacy

Maatschappelijke opgaven

• Vergroten van digitaal burgerschap

• Een leven lang ontwikkelen

Partners

Friese bibliotheken, Tactical Technology en GGD

Facts

• Oorspronkelijk ontwikkeld door Tactical Technology uit Berlijn en vertaald en geactualiseerd door het Friese Bibliotheken Netwerk

• De Data Detox Kit vormt samen met de andere onderdelen die wij hebben uitgerold een krachtig geheel

Impact

De Friese bibliotheken helpen inwoners van Friesland om zelf weer grip te krijgen op hun digitale privacy.

Data Detox Kit

Samen met de Friese bibliotheken heeft Fers de Data Detox Kit naar Fryslân gehaald en doorontwikkeld. Omdat we willen dat alle inwoners van Fryslân grip kunnen krijgen op hun digitale privacy en daarmee hun digitale geletterdheid ontwikkelen.

Met de Data Detox Kit volg je een achtdaagse ‘kuur’, waarbij je elke dag een onderdeel van je digitale persoonlijkheid behandelt. Het gaat hierbij niet om het minder gebruik van bijvoorbeeld smartphone of sociale media, maar juist over het bewuster gebruik maken ervan. De Data Detox Kit is oorspronkelijk ontwikkeld door Tactical Technology uit Berlijn. De Kit is zowel in een papieren als een online versie beschikbaar. Op de website Data-detox.nl kan de ‘kuur’ doorlopen worden.

Ook Suksawat volgde de 8-daagse kuur. Lees hier hun verslag.

Data Detox Game

De waarde van Data Detox wordt ook buiten Fryslân gezien en daarom zijn we in 2019 door de Koninklijke Bibliotheek gevraagd om, in het kader van de Week van de Mediawijsheid 2019, een game te ontwikkelen. Samen met 8D Games uit Leeuwarden hebben we hard gewerkt aan een heuse Data Detox game! Jongeren die de game spelen vergroten op een leuke en interactieve manier hun digitale kennis. Tijdens de Week van de Mediawijsheid van 2021 is de game maar liefst 246.880 keer gespeeld en inmiddels hebben we vanuit de programmalijn Digitaal Burgerschap €25.000,- gekregen om de game door te ontwikkelen!

Andere Data Detox projecten

Er zijn, naast de game, ook nog verschillende andere projecten voortgekomen uit de Data Detox. Bekijk dus hieronder vooral ook even de gerelateerde items!

Meer weten?

Jeroen de Boer

Adviseur Innovatie

058 284 77 43 / 06 10 89 83 58

jeroen@fers.nl
Jeroen de Boer