Skip to content

Makerparty Friese bibliotheken

Scholing van medewerkers door ontwikkeling van workshop digitale geletterdheid

Maatschappelijke opgaven

• Een leven lang ontwikkelen

Partners

Fablab Factory, Maker Education, Frisian Design Factory, Astrid Poot, Doodle3D en Arjan van der Meij

Facts

Geïnspireerde bibliotheekmedewerkers kunnen met de ontwikkelde kwaliteiten anderen beter ondersteunen op het gebied van digitale skills.

Impact

• 30 geïnspireerde bibliotheekmedewerkers

• 6 workshops digitale geletterdheid

Programma digitale geletterdheid maken tijdens de Maker Party

Steeds meer bibliotheken in Fryslân (en Nederland) hebben hun eigen bibliotheeklab. In deze labs kunnen kinderen én volwassenen hun digitale geletterdheid ontwikkelen. Om deze labs van programma te voorzien zijn nieuwe skills en programma’s nodig. Ter bevordering van de deskundigheid van bibliotheekmedewerkers én om programma voor deze labs te ontwikkelen ontwikkelde en organiseerde Fers in 2019 een zogenaamde ‘Maker Party’. Geïnspireerd op de Maker Party’s van Mozilla.

Wat is een Maker Party?
De naam zegt het al: de Maker Party draait om “maken”. En dat kun je op twee manieren uitleggen. Deelnemers aan het minifestival steken hun handen uit de mouwen en gaan letterlijk iets maken. Dat maakproces leggen ze direct vast in de vorm van een workshopprogramma, waarmee ze meteen een workshop ‘maken’. Tijdens de Maker Party gingen deelnemers van concept, via prototype naar een eindproduct. Ze beschreven eerst hun vertrekpunten: welk onderwerp kiezen we? Voor welke doelgroep is onze workshop? En welke voorkennis veronderstellen we?

De Maker Party resulteerde in een kant-en-klare workshop 3D-printen, een workshop ‘Hack je knuffel’, waarin deelnemers met nieuwe technieken hun knuffel personaliseren en ‘De Locatiebox’: een GPS-workshop die kinderen bewust maakt van hun eigen privacy bij het gebruik van hun mobiele telefoon.

Meer weten?

Aan Kootstra

Adviseur Digitale Bibliotheek

058 284 77 28 / 06 83 22 08 66

aan@fers.nl
Aan Kootstra