Skip to content

The Glass Room Desinformatie editie

Maatschappelijke opgave

• Vergroten van digitaal burgerschap

Partners

• Tactical Tech

Facts

• Fers ondersteunt Tactical Tech bij het vertalen van middelen naar het Nederlands

Impact

• Door verschillende kleinschalige exposities worden mensen bewust gemaakt van de digitale wereld en desinformatie.

Fers was afgelopen jaar de Nederlandse partner van het project EU Media Literacy for All van Tactical Tech, gefinancierd door de Europese Commissie. In dit project werd gewerkt aan de doorontwikkeling van de community-editie van The Glass Room. Om deze uitgebreide tentoonstelling ook beschikbaar te maken voor kleinschaliger initiatieven werd The Glass Room Experience ontwikkeld. Eerder was er al ‘The Glass Room Experience Internet of Things’ editie. De huidige doorontwikkeling daarvan is specifiek gericht op desinformatie en resulteerde in ‘The Glass Room Desinformatie’ editie. Bij deze editie is ook rekening gehouden met de mogelijkheid dat bezoekers deze altijd (dus ook tijdens een lockdown) kunnen bezoeken. Dit leverde een versie op die ook buiten te plaatsen is.

Fers verzorgde dus net zoals bij de vorige edities de vertaling van alle materialen naar het Nederlands die, zoals altijd, kosteloos inzetbaar zijn door publieke partijen. De tentoonstelling was in juli en augustus te bezoeken in bibliotheek Drachten en in juli tot en met september bij bibliotheken Mar & Fean. Bij de laatstgenoemde is de locatie Cultuur Historisch Centrum De Tiid in Bolsward, waar ook stukken in te zien zijn over hoe de gemeente in het verleden persoonsgegevens vastlegde. In Drachten is, naast de buitenversie, ín de bibliotheek ‘The Glass Room Internet of Things’ editie te bezoeken. Hiermee zijn het mooie voorbeelden van hoe je als bibliotheek je eigen draai aan de inzet van materialen kunt geven.

De komende tijd zal ook een aantal andere Nederlandse bibliotheken de tentoonstelling in haar programmering opnemen. Ook die wens? Neem contact met ons op!

Meer weten?

Jennifer Veldman

Adviseur Digitaal Burgerschap

058 284 77 24 / 06 43 22 43 73

jennifer@fers.nl
Jennifer Veldman